Stress is een essentieel onderdeel van het leven. Wanneer we gestrest zijn maken we meer adrenaline aan, wat ervoor zorgt dat we tijdelijk alerter zijn, sneller kunnen reageren en ons beter kunnen concentreren. Ons lichaam maakt zich klaar voor actie, van een stijgende bloeddruk en hartslag tot het vertragen van de spijsvertering en het aanspannen van onze spieren. Deze reactie stamt uit de tijd waarin we voornamelijk gestrest raakten door echte en urgente gevaren.
Dat stresssysteem heeft zich echter (nog) niet aangepast aan de tijd waarin we nu leven. Een tijd waarin we ons ook gespannen of zelfs angstig voelen wanneer we een presentatie moeten geven of strakke deadlines moeten halen. De extra focus die we door ons stressmechanisme krijgen komt hierbij goed van pas, maar de voorbereiding op lichamelijke actie is voor niets geweest. In een kantoortuin zijn geen hongerige wolven die ons ertoe zetten om heel snel in een boom te klimmen. In een vergaderruimte zijn er geen steile kliffen waar we vanaf vallen als we een verkeerde stap zetten. Maar als we gestrest raken, is dat wel wat ons lichaam verwacht en waar het zich op voorbereidt.
Herstellen na stressvolle gebeurtenissen
In de tijd waarin bovenstaande gevaarscenario’s nog wel tot onze dagelijkse realiteit behoorden, kregen we doorgaans na zo’n situatie tijd om te herstellen. Rustig wachten in de boom tot de wolven weer weg zijn. Tijd om op adem te komen na de tocht door de kliffen. Dat herstel, daar geven we onszelf tegenwoordig te weinig tijd en ruimte voor. We gunnen onszelf te weinig tijd om na een stressvolle gebeurtenis te ontspannen en ons lichaam en onze geest te laten herstellen. Gebeurt dit te vaak, dan lopen we serieus risico op overspanning of zelfs een burn-out. En om daarvan te herstellen, dat is een zwaar, langdurig en ingewikkeld proces.
Eén van de gebieden waar we de meeste stress ervaren is ons werk. De gevolgen daarvan moeten we niet onderschatten; bij 35% van al het werkverzuim wordt werkstress als hoofdreden genoemd. Dat kost ons jaarlijks bijna 2,3 miljard euro, wat neerkomt op 46% van de totale kosten van werkverzuim. 17,3% van alle werknemers ervaart burn-outklachten. Dat we iets moeten doen aan zowel de hoeveelheid werkstress waar we mee te maken krijgen als de manier waarop we hiermee omgaan, is dan ook overduidelijk.
Stresspreventie en copingmethoden aanleren doen we samen aan
In een gezond en goed functionerend team is aandacht voor de gezondheid van alle medewerkers. Niet alleen hun lichamelijke gezondheid, maar juist ook hun mentale gezondheid. Daarom biedt Coachpraktijk Achterhoek de workshop Omgaan met Stress aan als teambuildingactiviteit, zodat het hele team actief met dit thema aan de slag kan gaan en elkaar hierin vervolgens ook kan ondersteunen.
Deze workshop richt zich op twee belangrijke onderdelen: het voorkomen van stress en het omgaan met de stress die niet te voorkomen is. Daarbij leer je wat stress inhoudt en wat je ertegen kunt doen. Ook leer je wat jouw persoonlijke valkuilen zijn, in welke patronen jij je bevindt en hoe je deze kunt doorbreken en wanneer jij aan de bel moet trekken. Aan het eind van de workshop heb je zowel jezelf als je collega’s beter leren kennen en kunnen jullie elkaar in de toekomst beter ondersteunen. Op die manier zorgen jullie er samen voor dat stress minder problemen voor jullie oplevert en dat jullie allemaal gelukkiger en meer ontspannen kunnen werken.
Wil je meer weten over deze workshop of een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen om de mogelijkheden voor jouw team te bespreken? Neem dan gerust contact op!