Het wordt steeds duidelijker: er is een verschuiving gaande. Op LinkedIn verschijnen steeds meer artikelen over werkgeluk en jezelf zijn op het werk. Tijdens sollicitatieprocedures gaat het niet alleen over de kennis, vaardigheden en ervaring die jij het bedrijf kan bieden, maar ook over je persoonlijke beweegredenen om überhaupt voor het bedrijf te willen werken. Steeds meer bedrijven zijn niet op zoek naar medewerkers die bereid zijn om zich acht uur per dag volledig aan te passen op de sfeer en cultuur die binnen het bedrijf heersen, maar naar authentieke mensen, medewerkers die zichzelf durven te zijn. En daar is best wat voor te zeggen.
Hoe zwaar is jouw masker?
Tot op zekere hoogte zetten we allemaal een masker op als we aan het werk gaan. We passen wie we écht zijn aan om beter tussen onze collega’s te passen en vertonen gedrag dat past bij de eisen en verwachtingen van onze werkomgeving, ook als dit tegenstrijdig is met hoe we in onze eigen tijd zijn. We hebben een professionele versie van onszelf, een werkpersona. Hoe meer deze werkpersona lijkt op wie we echt zijn, hoe minder energie het ons kost om dit dag na dag vol te houden en hoe gelukkiger we ons doorgaans voelen. Als mens hebben we namelijk ook de behoefte om ons gezien en erkend te voelen. Doen we ons de hele dag anders voor dan we zijn, dan wordt niet aan deze behoefte voldaan.
Wanneer je werkpersona sterk afwijkt van wie je echt bent, ben je veel bezig met maskeren. Zo noemen we het wanneer we onze eigen, authentieke reacties, meningen en gevoelens onderdrukken en in plaats daarvan sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Soms is daar niets mis mee. Als een collega tijdens een vergadering een suggestie doet die naar jouw idee helemaal nergens op slaat, bereik je er weinig mee door dit meteen hardop te roepen. Je kunt in deze situatie beter rustig een alternatief voorstellen of opbouwende feedback geven waarbij je ook positieve aspecten van het voorstel benoemt. En wanneer je van jezelf eigenlijk best introvert bent en het vreselijk vindt om te moeten bellen, kun je dat tijdens zakelijke telefoontjes beter niet laten merken.
Moet je echter veel of vaak maskeren, dan gaat dat ten koste van jezelf. Je merkt bijvoorbeeld dat je uitgeput thuiskomt na een werkdag, terwijl het op zich allemaal wel mee zou moeten vallen. Dat kan een teken zijn dat je jezelf teveel aanpast en dat je mogelijk beter op je plek bent in een andere baan of functie waarin je meer jezelf kunt zijn. Ga je namelijk te lang door met maskeren, dan put je jezelf uit en heb je een verhoogd risico om overspannen te raken.
Wie zit er achter het masker?
Je hebt vast wel ongeveer een idee van de situaties waarin je het vaakst aangeleerd gedrag vertoont dat niet in lijn is met wat je écht denkt of voelt. Misschien zeg je vaak ja op verzoeken om even mee te denken, vergaderingen, netwerkborrels of overwerk terwijl je eigenlijk nee zou willen zeggen. Misschien doe je alsof je het helemaal geen probleem vindt om ook af en toe een stuk administratie op te pakken, terwijl je eigenlijk hoofdpijn krijg als je alleen al aan Excel dénkt. Misschien doe je alsof je het gezellig vindt om in een open kantoortuin te werken, maar snak je eigenlijk naar rust om je heen, zodat je je werk efficiënter kunt doen.
Dit soort situaties, waarin je merkt dat je iets met tegenzin doet of droomt over een beter alternatief, geven je een redelijk idee van wie je écht bent, wanneer je niet maskeert. Er zijn echter ook subtielere signalen dat je werk (of bepaalde aspecten ervan) niet goed bij je past, die een stuk moeilijker op te merken zijn.
Ontdek wie jij bent met de TMA analyse
Tot nu toe hebben we het vooral over wat je niet wil, wie je niet bent en wat niet bij jou past. Daar zet je je overheen door te maskeren, maar dit staat jouw werkgeluk in de weg. Bij Coachpraktijk Achterhoek draaien we dit graag om en zoeken we uit hoe jij wél je authentieke zelf kunt zijn binnen je werk. Wanneer je merkt dat je moe thuiskomt van je werk en het gevoel hebt dat je niet jezelf kunt zijn, maar hier geen oplossing in ziet, willen we je graag uitnodigen voor een kort coachingtraject waarbij dit vraagstuk centraal staat.
Tijdens dit traject onderzoeken we samen hoe authenticiteit er voor jou uitziet, waarbij we beginnen met de TMA analyse die je van tevoren zelf maakt. Daarbij kies je stellingen en gedragsitems die het best bij jou passen. Uit deze analyse komt een rapport dat veel inzichten verschaft over wie jij bent. Bijvoorbeeld over wat jou drijft en motiveert, hoeveel ambitie je hebt, of je introvert of extravert bent, hoeveel stress je kunt verdragen, welke mate van zelfstandigheid bij je past, of je voor je eigen belangen kunt opkomen en in hoeverre je over leidinggevende en organiserende vaardigheden beschikt.
Naast een duidelijk beeld van wie je bent en over welke competenties je beschikt, laat de analyse ook zien waar ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Misschien kun je nu nog niet zo goed plannen, maar kun je dit wel leren. Andere eigenschappen, bijvoorbeeld of je introvert of extravert bent, staan doorgaans vast, dus weet je dat je hier bij het uitstippelen van je carrièrepad rekening mee moet houden. Nu je een duidelijk beeld hebt van jouw authentieke zelf, kun je dit vergelijken met je werkpersona. Welke overeenkomsten zie je en waar wijken ze van elkaar af? Dat zijn namelijk de knelpunten die er nu voor zorgen dat je jezelf niet kunt zijn en daardoor veel energie inlevert in ruil voor weinig werkgeluk.
Tijd om het masker af te zetten
Met de inzichten uit de TMA analyse kun je verschillende dingen doen. Je kunt de inzichten meenemen naar je huidige functie en kijken of er ruimte is om deze beter af te stemmen op wie jij écht bent. Merk je dat je authentieke zelf heel sterk verschilt van wat er op je werk van je wordt verwacht? Dan is het mogelijk tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe, passende uitdaging. Sommige mensen hebben aan de inzichten uit de analyse en de nabespreking genoeg om zelf verder te kunnen gaan, anderen geven de voorkeur aan wat extra begeleiding. Het is mogelijk om het TMA traject uit te breiden met extra sessies, waarin de coach jou verder ondersteunt bij het oplossen van jouw loopbaanvraagstuk.
Zou je graag meer jezelf willen zijn in je werk en ben je benieuwd hoe je dit kunt doen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als er een klik is tussen jou en de coach, starten we samen het TMA traject waarmee jij je eerste stap naar authenticiteit en werkgeluk kunt zetten.