Autonomie: de vrijheid die je krijgt

autonomie werk

Onlangs las ik in een artikel dat ruim de helft van de medewerkers meer autonomie wil op het werk. Autonomie is een onderwerp dat tijdens mijn coachgesprekken steeds meer ter sprake komt.

Autonomie gaat over de vrijheid die je krijgt binnen je werk. De vrijheid om zelf beslissingen te nemen over bijvoorbeeld de inhoud en planning van je werk.

Als je het gevoel hebt dat jouw baas, je naaste collega’s of misschien wel je klanten bepalen wat jij moet doen op je werk, dan word je daar niet gelukkig van. Mensen hebben behoefte aan bewegingsvrijheid.

Daarom is het voor leidinggevenden ook zo belangrijk om te sturen op resultaten en de details los te laten.

Als je geen keuzemogelijkheden ervaart, niet begrijpt waarom je iets moet doen en er zomaar ingegrepen wordt, dan heeft dit een negatieve invloed op je autonomie. Dit leidt tot een afnemend zelfvertrouwen en negatieve gevoelens over je werk.

Autonomie, verbondenheid en competentie

Drie basisbehoeften voor een veilige werkbasis zijn autonomie, verbondenheid en competentie. Ervaren dat je acties en initiatieven gewaardeerd worden en niet worden doorkruist door anderen, er hulp is wanneer je deze nodig hebt en je wordt gewaardeerd en erkend.

Voel jij je niet (meer) vrij tijdens je werk om te doen wat je graag zou willen doen? Wij onderzoeken graag samen met jou de mogelijkheden naar meer autonomie. Neem gerust contact op!

 

Bron: www.hrpraktijk.nl/

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen