Een burn-out bij jonge vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat in vergelijking met vroeger, meer mensen getroffen worden door een burn-out. Vrouwen onder de 36 jaar lopen een extra risico. Volgens het Nationaal Salaris Onderzoek dat in november 2017 verscheen, kan dit ook met de beroepskeuze te maken hebben; in de onderwijs en zorg werken van oudsher veel vrouwen en deze sectoren zijn emotioneel zwaarder om in te werken.

Huishouden en opvoeding

Veel vrouwen zijn naast hun werk belast met het huishouden, opvoeding en mantelzorg. Vaak worden er geen duidelijke afspraken gemaakt tussen partners over de verdeling van alle taken en komt het (onbewust) neer op het klassieke rollenpatroon; mannen werken meer en vrouwen doen meer in huis.
Tip: maak afspraken over de taakverdeling of durf dingen uit te besteden.

Piekeren

Vrouwen piekeren meer dan mannen. Piekeren zorgt ervoor dat je situaties herbeleeft, gedachtelijnen blijven maar terug komen en er komt geen oplossing. Met een beetje pech lig je ’s nachts wakker omdat je gedachten maar door blijven gaan.
Piekeren kan leiden tot oververmoeidheid, overspannenheid en op termijn een burn-out.
Tip: Las een dagelijks piekermoment in en schrijf je piekergedachten op. Het schrijven helpt om je gedachten te ordenen.

Af en toe uit balans zijn hoort bij het leven. Maar als je voelt dat je hulp nodig hebt om een burn-out te voorkomen, neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen