Coaching op de werkvloer

Training on the job, oftewel het coachen op de werkvloer is een belangrijk onderwerp van human resource management. Het helpt de carrière van het individu en de voorspoedige groei van de organisatie te ontwikkelen.

Coaching op de werkvloer is een intensieve vorm van begeleiding. Op een persoonlijke manier werk je aan verdere ontwikkeling van vaardigheden en kwaliteiten. De coaching kan indien gewenst plaatsvinden op de eigen werkplek.
Aan bod komt je functioneren en de dynamiek binnen de werkkring. Hoe ga je om met collega’s en leidinggevenden en eventuele klanten?
Door feedback en spiegelen van gedrag maakt Coachpraktijk Achterhoek je bewust van ineffectief gedrag en valkuilen.

De begeleiding
Het doel van coachen op de werkvloer is het versterken van het reflectieve vermogen op het eigen handelen. De nieuw verkregen inzichten stimuleren je om gewenste competenties verder te ontwikkelen. Doordat je meer effectief gedrag toepast, verbetert het resultaat van de prestaties.
Coaching op de werkvloer is sterk oplossingsgericht.

Heldere doelen
Bij coaching op de werkvloer is er veel aandacht voor duidelijkheid over intenties en verwachtingen. Net als het stellen en bespreken van doelen. Voor de medewerker en leidinggevende is het prettig om de doelen scherp te krijgen.

Wat kan Coachpraktijk Achterhoek voor je betekenen?
Coaching geeft je inzicht, daagt je uit om mee te denken over te nemen beslissingen en helpt bij problemen of volgende stappen op het werk.
Coaching op de werkvloer kan helpen bij lastige situaties op het werk waar je niet doorheen komt. Of als er een conflict ontstaat dat je niet durft aan te gaan omdat je dat lastig vindt. Coachpraktijk Achterhoek biedt hulp als er geen problemen zijn maar als je bijvoorbeeld na wilt denken over een volgende stap in je carrière en niet weet hoe je dat moet aanpakken.
Je leert tijdens de coaching dat je in staat bent om vraagstukken het hoofd te bieden en vervolgens ook daadwerkelijk stappen te zetten.

Hoe coaching op het werk werkt
We starten met een intake om te bespreken waar je mee aan de slag wilt gaan en we bepalen samen hoe we het traject vorm gaan geven.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld een TMA-onderzoek (Talenten-Motivatie-Analyse) onderdeel uitmaken van dit traject.
We gaan op zoek naar je kwaliteiten en onderzoeken je eventuele valkuilen om daar vervolgens uitdagingen aan te koppelen.

  • Waar loop je tegenaan in je werk, wat ervaar je als lastig?
  • Waar heb je zelf invloed op en waar niet?
  • Waar vindt de groei en de ontwikkeling plaats?

Nadat we antwoorden hebben op bovenstaande info formuleren we doelen en koppelen we daar acties aan.
We bespreken tijdens deze fase in het traject de voortgang, trekken conclusies en passen zo nodig de gestelde doelen en acties aan.
Tijdens de evaluatie bespreken we de ontwikkelingen en je groei; we kijken naar je doelen en acties en de inzichten die je hebt gekregen. We bespreken de zaken waar je nog aandacht aan wilt besteden. Zonodig koppelen we de resultaten terug in een gesprek met je leidinggevende of HR. Het doel van dit drie- gesprek (een gesprek tussen werkgever, werknemer en coach) is helderheid verschaffen in de wederzijdse behoeftes en dit bespreekbaar maken waarbij er wordt gezocht naar passende oplossingen.

Het traject
De duur van het coachtraject hangt af van de coachvraag. Een coachgesprek duurt tussen de 60 en 75 minuten. Uiteraard bespreken we de vorderingen tussentijds en passen we zo nodig het aantal sessies aan. De coachsessies vinden plaats in mijn kantoor bij Lokaal5, aan de Kerkenstraat 5 in Silvolde óf op jouw werk.

Het resultaat
Coachen op de werkvloer is een persoonlijk proces en het hangt van een groot deel van jezelf af hoe het ontwikkelingsproces verloopt. Het doel van coachen op de werkvloer is het versterken van het reflectieve vermogen op het eigen handelen. De nieuw verkregen inzichten stimuleren de bereidheid tot het verder ontwikkelen van gewenste competenties. Door toepassing van meer effectief gedrag zal het resultaat van de prestaties verbeteren.

Voorbeelden van coaching op het werk:

  • Als je een nieuwe rol krijgt en je je daar goed op wil voorbereiden
  • Als je al een tijd ergens werkt en te maken hebt met spanningen, problemen of conflicten en behoefte hebt aan een sparringpartner
  • Als je weg wil uit een huidige rol en wil nadenken over de volgende stap

Gabriëlle Kiefmann​

Coaching op de werkvloer

Coachpraktijk Achterhoek helpt jou om het beste uit jezelf te halen. Wanneer je voor uitdagingen komt te staan in je loopbaan helpen we je graag om hier op de voor jou juiste manier mee om te gaan. De coach waar jij mee aan de slag gaat komt daarvoor meestal naar jouw werkplek toe, maar de gesprekken kunnen ook in onze praktijk plaatsvinden. Samen brengen we de problemen waar jij tegenaan loopt in kaart en gaan hier doelgericht mee aan de slag. Hoe het traject er precies uitziet, is volledig afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Coachpraktijk Achterhoek is aangesloten bij de NOBCO en erkend door de NOLOC, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. Daarnaast zijn we gecertificeerd in de CSR-methode bij stressklachten en maken we gebruik van gefundeerde analyses zoals TMA, DISC en Enneagram.

Wil je meer weten over coaching op de werkvloer?
Neem contact met ons op, dan kijken we samen hoe we jouw uitdagingen kunnen aanpakken.