Van reactief naar actief: zo herpak jij de controle over je leven

Mensen zijn geen machines en het leven is vaak onvoorspelbaar. Onverwachte gebeurtenissen en het gedrag van anderen kunnen veel invloed uitoefenen op onze plannen of ons vermogen om deze uit te voeren. Door een regenbui zeg je een geplande fietstocht af, je hebt een rotdag omdat je werkgever steeds loopt te zeuren, door politieke onrust ga je toch niet op vakantie naar een bepaald land en doordat je partner vanwege de pandemie diens baan verloor kun jij er niet meer voor kiezen om minder te werken zodat je een deeltijdopleiding kunt volgen. Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken van situaties waarin invloeden van buitenaf ervoor zorgen dat jij iets niet kan doen of anders moet aanpakken.

Nou zijn er twee manieren om daarmee om te gaan. Je kunt de gevolgen van een situatie passief accepteren als iets waar jij geen invloed op kunt uitoefenen, maar je kunt er ook voor kiezen om actief op zoek te gaan naar manieren om situaties zo om te buigen dat je dit wél kan. Stephen Covey’s Cirkel van Invloed en Betrokkenheid maakt dit inzichtelijk.

Covey cirkel van invloed en betrokkenheid

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Volgens Stephen Covey zijn drie situaties te onderscheiden. Jijzelf staat in het middelpunt van de eerste cirkel, namelijk de cirkel van invloed. Hierbinnen vallen alle zaken waar jij invloed op kunt uitoefenen. Daaromheen ligt de cirkel van betrokkenheid. Dat zijn zaken die invloed op jou hebben, maar waar je zelf weer geen of weinig invloed op kunt uitoefenen. Buiten deze cirkels ligt vervolgens alles waar jij niet bij betrokken bent en geen invloed van ondervindt. Het liefst wil je zo veel mogelijk zaken naar de cirkel van invloed halen. In deze cirkel kun je controle uitoefenen over wat je doet en wat er om je heen gebeurt.

Je bepaalt zelf wat je eet, hoe je je dag inplant, welke sport je beoefent en hoe je een bepaald project aanpakt. Die dagplanning kan echter behoorlijk in de war worden geschopt. Bijvoorbeeld omdat je collega ziek is en jij nu taken moet over nemen die niet bij jouw functie passen en jouw overvolle planning nog lastiger te realiseren maken. Ook had je een vergadering met een leidinggevende die je absoluut niet mag. Door je frustratie hierover kom je chagrijnig thuis en heb je ook geen zin meer om zelf te gaan koken, laat staan hardlopen. ’s Avonds lig je vervolgens wakker, omdat je toch blijft piekeren over je werkdag. In deze situatie ben je de gebeurtenissen simpelweg ondergaan. Je hebt er niet voor gekozen om de gebeurtenissen van de cirkel van betrokkenheid naar de cirkel van invloed te halen.

Toch kun je vaak meer invloed uitoefenen dan je denkt. Dat heeft allemaal met je mindset te maken. De manier waarop jij met invloeden van buitenaf omgaat, bepaalt de invloed die jij er zelf van ondervindt. Je kunt er niets aan veranderen dat je collega ziek is, maar je kunt wel proberen om de extra werklast over verschillende collega’s te verspreiden. Dat je de leidinggevende niet kunt uitstaan kan je hem misschien niet vertellen, maar je kunt wel nagaan wat jou nou precies zo stoort en of er een manier is om dit te accepteren en van je af te zetten. Lukt dat niet, dan kun je overwegen om andere stappen te zetten in je carrière. Door je mindset te veranderen en de negativiteit uit je werk bewust van je af te zetten, kun je je thuis voortaan weer ontspannen en de dingen doen die jij belangrijk vindt.

Neem de regie over je leven

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is op vrijwel alle situaties in het leven toe te passen, zowel voor je werk als je privéleven. Wanneer er iets onverwachts en/of negatiefs gebeurt waar jij de gevolgen van ondervindt, kun je er bijna altijd wel voor kiezen om toch de regie te pakken en actief te zoeken naar een oplossing die de situatie voor jou aangenamer maakt. Van passief naar actief, ofwel van reactief naar proactief.

Vind je het lastig om je mindset aan te passen en op een andere manier naar situaties te kijken? Coachpraktijk Achterhoek kan je hierbij helpen. Samen doorlopen we verschillende situaties waarin jij het gevoel had geen invloed te kunnen uitoefenen. Op die manier kunnen we jouw valkuilen achterhalen en je uitdagingen in kaart brengen. Wat weerhoudt jou ervan om de regie te pakken? Hoe had je toch invloed kunnen uitoefenen in de situaties die je omschreef? Coachpraktijk Achterhoek begeleidt je hierin graag, op basis van deze theorie van Stephen Covey en vele jaren aan eigen praktijkervaring.

Wil je meer weten over deze theorie of vrijblijvend een kennismaking inplannen? Neem dan gerust contact op.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek