Hoe CSR-coaching jou kan helpen

csr coaching achterhoek
csr coaching achterhoek

Er zijn allerlei manieren waarop mensen die burn-out zijn geholpen kunnen worden. Lang niet al deze methoden zijn even effectief. Misschien dat jij het daarom lastig vindt om de juiste coach te vinden die jou kan helpen bij je stressklachten, want welke aanpak past het best? Hoe weet je zeker dat deze ondersteuning jou echt gaat helpen? Coachpraktijk Achterhoek werkt met een goed onderbouwde methode gericht op duurzaam herstel: de CSR-methode. In deze blog lees je wat dat inhoudt.

Burn-out is niet alleen psychisch

In tegenstelling tot veel andere methoden gaat de CSR-methode ervan uit dat een burn-out niet alleen maar psychische oorzaken heeft. Een burn-out ontstaat na langdurige overbelasting zonder voldoende hersteltijd. Wanneer je veel van je stresssysteem vraagt, past het zich aan. Je zult dan merken dat je ook tijdens rustmomenten niet meer tot rust kan komen. Je stresssysteem laat zich niet meer uitschakelen, wat je merkt aan allerlei psychische én lichamelijke klachten. Blijf je doorgaan? Dan komt er een punt waarop het ineens helemaal niet meer gaat. Je bent lichamelijk en mentaal opgebrand en kunt niet meer verder: burn-out.

Dat is het punt waarop mensen niet anders kunnen dan stoppen met wat ze doen en hulp zoeken. Maar wanneer je naar een psycholoog of coach stapt die alleen met het psychische stuk aan de slag gaat, zul je merken dat je herstel maar slecht wil vorderen en is de kans groot dat je naderhand weer terugvalt. Om écht van je overspanningsklachten af te komen, moet je ook met het lichamelijke aspect aan de slag en je eigen gedrag eens goed onder de loep nemen. Coaches die met de CSR-methode werken, zullen daarom aandacht besteden aan drie aspecten: lichaam, psyche en gedrag.

Stapsgewijs naar herstel

Een ander belangrijk kenmerk van de CSR-methode is dat in drie fasen wordt gewerkt. Elke fase is afgestemd op wat jij op dat moment aankan en helpt je op een passende manier bij je herstel. Tijdens de eerste fase wordt vooral gewerkt aan je fysieke herstel. De oorzaken van je uitputting worden weggenomen en je leert om op een gezonde manier te herstellen, onder andere door veel te slapen en andere ontspanningsmethoden in je leven te implementeren.

Na deze fase volgt een incheckmoment waarbij wordt gekeken of de CSR-methode tot nu toe werkt voor jou. Wanneer dat het geval blijkt te zijn en je voldoende fysiek bent hersteld, is het tijd om je re-integratie voor te bereiden. Je gaat door met de ontspanningsmethoden die je in de vorige fase hebt aangeleerd en ondertussen leer je ook hoe je de signalen herkent van overbelasting. Vervolgens leer je wat je op zo’n moment het best kunt doen om een terugval te voorkomen.

Nu je beschikt over de tools om overbelasting te herkennen en weet wat je op zo’n moment kunt doen, is het mogelijk om weer een paar taken op te pakken. Dit bereiden we zorgvuldig voor en je welzijn wordt goed in de gaten gehouden. Aan het eind van deze fase ben je weer duurzaam inzetbaar en kan het coachingtraject worden afgerond.

Duurzaam herstellen met een CSR-coach

Wat de CSR-methode zo effectief maakt voor duurzaam herstel, is de focus op álle aspecten die een rol speelden bij het ontstaan van een burn-out. Ook wordt er niet alleen tijd besteedt aan het herstellen zelf, maar ook op het voorkomen van een terugval. De meeste mensen die kiezen voor CSR-coaching merken na acht sessies een aanzienlijke vermindering van hun stressklachten.
Wil jij dit ook en ben je benieuwd hoe een CSR-gecertificeerde coach van Coachpraktijk Achterhoek je kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek