Voorgoed afrekenen met je stressklachten door de CSR-methode

CSR stresscoaching burnout

Er zijn verschillende manieren om stressklachten aan te pakken, de één beter onderbouwd en effectiever dan de ander. Langdurige stress leidt tot overspanning, wat weer kan resulteren in een burn-out. Meestal zijn hier meerdere oorzaken voor aan te wijzen, dus voor duurzaam herstel is het belangrijk om een holistische aanpak te kiezen. Ofwel, een aanpak die op verschillende niveaus werkt. De CSR-methode, waar Coachpraktijk Achterhoek mee werkt, is daar een goed voorbeeld van.

Wat is de CSR-methode?

De CSR-methode staat voor “Chronische Stress Reversal”. Dit is een psycho-biologische methode die stressklachten aanpakt op lichamelijk en psychisch gebied én je gedrag onder de loep neemt. Lichaam, psyche en gedrag beïnvloeden elkaar voortdurend, ook zonder dat jij dat door hebt. Het is dan ook belangrijk om met alle drie aan de slag te gaan als je van je stressklachten af wil en wil voorkomen dat ze terugkeren.

Om dat te bewerkstelligen bestaat de CSR-methode uit drie fasen:

  1. Roofbouw stoppen en fysiek herstel
  2. Reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren
  3. Re-integreren en conditieopbouw

Roofbouw stoppen en fysiek herstel

Tijdens de eerste fase wordt als het ware aan de noodrem getrokken. Een burn-out ontstaat na langdurige overbelasting, resulterend in volledige uitputting. De oorzaken daarvan moeten zo veel mogelijk worden stopgezet, om te voorkomen dat de stressklachten nog erger worden. In deze fase helpt je coach je de ernst van de situatie in te zien en krijg je een leefplan, waarmee je je dag in kunt delen op een manier die ervoor zorgt dat je daadwerkelijk fysiek herstelt in plaats van verder achteruitgaat.

Reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren

Wanneer het je aardig is gelukt om weer op te laden, ga je de tweede fase in. Daarin blijf je werken aan je fysieke herstel, zodat je de reserves die voorafgaand aan je burn-out helemaal op zijn geraakt weer aanvult. Ook is het nu tijd om vooruit te denken: hoe voorkom je dat je opnieuw langdurig overspannen raakt? Om die vraag te kunnen beantwoorden breng je met je coach onder andere in kaart waar het vorige keer misging en hoe je dat voortaan anders aan kunt pakken.

Re-integreren en conditieopbouw

Met opnieuw opgebouwde reserves en een plan op zak om een terugval te voorkomen, is het tijd voor de derde fase, waarin we werken aan re-integratie. We onderzoeken voorzichtig hoeveel belasting je op dit moment aankunt en wanneer dit voldoende is om enkele uren naar je werk te gaan, koppelen we dat terug naar je werkgever. Tijdens het re-integratietraject kijken we voortdurend hoe het met je gaat en sturen we waar mogelijk bij. Wanneer je in principe volledig bent gere-integreerd, ronden we de coaching af, maar je krijgt daarbij wel een persoonlijk zelfzorgplan mee.

CSR-coaching bij Coachpraktijk Achterhoek

Spreekt deze coachingmethode je aan en wil je je stressklachten grondig en blijvend aanpakken? Ga dan op zoek naar een erkende CSR-coach die is aangesloten bij het CSR Expertisecentrum stress en veerkracht. Dan weet je zeker dat je coach aan de strenge kwaliteitseisen van het Expertisecentrum voldoet en hier doorlopend aan werkt middels supervisie, evaluatie en bijscholing. De coaches van Coachpraktijk Achterhoek zijn erkende CSR-coaches en daardoor gekwalificeerd om de CSR-methode in te zetten om jou van je stressklachten af te helpen.

Wil je meer weten over de CSR-methode? Dan kun je dit gratis e-book downloaden of gelijk contact met ons opnemen. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je al je vragen over de CSR-methode stellen en kijken we samen of deze methode bij jou en je stressklachten past.

Coachpraktijk Achterhoek CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek