Het DISC model

Het DISC model brengt voorkeursgedrag en -communicatie in kaart. Hiermee kun je je eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld brengen en ook die van anderen. Hierdoor begrijp je (beter) wat jezelf en anderen motiveert en waarom jij en anderen bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben. DISC bevordert open communicatie, versterkt relaties en vergroot persoonlijke effectiviteit!

Waarom hebben sommige mensen bijvoorbeeld weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken? Waarom nemen bepaalde mensen makkelijk de leiding en volgen anderen liever? Of waarom zijn sommige mensen zo flexibel en hangen anderen aan procedures?

DISC geeft inzicht in waarom we doen wat we doen. DISC meet door middel van een assessment diverse aspecten.

DISC in het team

Met de kennis van de DISC persoonlijkheidsanalyse creëer je de mogelijkheid om jezelf maar ook jouw collega’s op een goede manier te begrijpen. Je krijgt inzicht in de stijlen van je collega’s om zo het optimale uit elkaar te halen. Het helpt je om beter te communiceren, conflicten te verminderen of wellicht te voorkomen, de verschillen in anderen te waarderen, anderen positief te beïnvloeden en vertrouwen te winnen.

Door het DISC-teamwiel ziet elk team in een oogopslag waar de teamleden sterk in zijn en waar hun uitdagingen liggen.

DISC Stijlen

De letters van de DISC staan voor de vier belangrijkste kenmerken van gedrag, ook wel persoonlijkheidsstijlen genoemd. Het gaat dan over het concreet observeerbare gedrag van mensen en de manier waarop zij communiceren. Sommige mensen houden ervan om de zaken snel te doen, te spreken met kracht en veel energie, het hart op de tong. Anderen herkennen zich meer in de persoon die de zaken graag rustig en zorgvuldig aanpakt. Het DISC Model kijkt ook naar de prioriteit van zaken in je leven. Wat vind je automatisch belangrijk? Deze heeft twee voorkeuren: mens- of taakgericht. Een mix van deze resultaten geeft aan waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.

Meer weten over de Disc training?

Tijdens de DISC Training van Coachpraktijk Achterhoek brengen we de persoonlijkheidsstijl van elk teamlid in beeld en bespreken we deze individueel.
Ook kijken we naar de teamsamenstelling met het DISC Teamwiel.
Er zijn een aantal praktische en informatieve opdrachten in teamverband en we verhelderen de missie, doelstellingen, taken en rollen van het team.

D = Daadkrachtig, Direct

Hoe je omgaat en reageert op problemen en uitdagingen. Je bent taakgericht en houdt van snelle acties.

I = Interactief, Inspirerend

Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot jouw standpunt. Je bent mensgericht en houdt van snele acties.

S = Stabiel, Sociaal

Hoe je omgaat met en reageert op veranderingen in jouw omgeving. Je houdt van een rustige benadering en bent mensgericht.

C = Conformerend, Consciëntieus

Hoe je reageert op en omgaat met details, gestelde regels en procedures. Je houdt van een rustige benadering en bent taakgericht.

Gabriëlle Kiefmann​

Leer welke communicatiestijl jij hebt
en hoe je gedrag hieruit voortkomt

Coachpraktijk Achterhoek helpt jou om het beste uit jezelf te halen. Door middel van de gefundeerde DISC analyse helpt ons team jou om jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Je leert meer over jouw persoonlijkheidsstijl, maar ook hoe die zich tot andere persoonlijkheden uit het DISC model verhoudt, waardoor je makkelijker kunt communiceren. Deze methode leent zich ook heel goed voor teambuildingworkshops, zodat jij en je collega’s elkaar beter begrijpen en daardoor beter kunnen samenwerken.

Wil je meer weten over het in kaart brengen van je voorkeursgedrag en communicatiestijl?
Neem contact met ons op, dan kijken we samen hoe we jouw uitdagingen kunnen aanpakken.

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek