Do’s and don’ts bij stress

do stress

Wat te doen bij stress?
Do’s
> Slaap!
Eén van de belangrijkste dingen om te doen bij stress is slapen. Voor veel mensen is slapen een fijne manier om te ontspannen en even nergens meer aan te denken. Tijdens het slapen komt je brein tot rust, zodat je weer vol energie aan de slag kunt gaan.

Ken én herken je grenzen!

Ieder mens heeft grenzen in zijn/haar kunnen. Het is belangrijk om je grenzen te (leren) kennen, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken en actie kunt ondernemen om je stresslevel te verlagen. Door onverwachte situaties kun je stress nooit volledig vermijden, maar door te weten wat je wel of niet kunt, is het eenvoudiger om met stresssituaties om te gaan. Ga dus op zoek naar je grenzen en wees niet bang om een stap terug te nemen!

> Lach!

Een eenvoudiger middel bestaat er waarschijnlijk niet: lach! Zelfs als je het eigenlijk niet meent, helpt het alsnog om te lachen. Een lach op je gezicht zorgt ervoor dat je hersenen concluderen dat je blij bent. Hiermee verlaag je je stressniveau. Dus: altijd blijven lachen!

> Wees actief!

Misschien heb je er niet altijd even veel zin in als je gestresst bent, maar bewegen helpt. Regelmatig bewegen kan werken als een uitlaatklep om even je hoofd helemaal leeg te maken en nergens meer aan te denken. Ook een frisse neus doet veel goeds om je gedachten op een rijtje te zetten. De natuur helpt je te relativeren.

Don’ts
> Koffie
Ben je gestresst? Drink dan zo min mogelijk koffie, want cafeïne is een grote boosdoener wanneer je gestresst bent. Wil je even een moment van rust, kies dan voor een warme kop groene- of rooibos thee.

> Roken

Roken lijkt een oplossing om even geen stress te ervaren. Toch is ook dit een boosdoener als je gestresst bent. Roken verhoogt je bloeddruk en werkt stress verhogend in plaats van verlagend.

> Suikers

Suiker activeert het stresshormooon adrenaline en dat is geen goede combinatie met stress. Suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, door suiker te beperken wordt je bloedsuikerspiegel stabieler en voel je je stukken beter.

Natuurlijk zijn alle do’s and don’ts persoonsafhankelijk en er zijn nog veel meer mogelijkheden om stress te verminderen. Coachpraktijk Achterhoek kan je daarbij helpen met stresscoaching. Wil je graag meer weten over het bestrijden van stress? Neem dan contact op. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Bronnen

http://groenevrouw.nl/acute-stress-dos-en-donts/ https://www.avogel.nl/blog/wat-te-doen-tegen-stress/

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen