Bij vrijwel alle banen wordt tegenwoordig van ons gevraagd dat we stressbestendig zijn, snel kunnen schakelen, strakke deadlines kunnen halen en dat allemaal, als het even kan, zonder er mentaal aan onderdoor te gaan. In dat ideale scenario gaan we met een glimlach van deadline naar deadline, van de ene moeilijke vergadering naar de ander, maar in de praktijk gaat het zelden zo. Zelfs de meest stressbestendige medewerker die je je maar kunt voorstellen heeft een limiet. Wordt de limiet overschreden, dan heeft dat overspanning of een burn-out als gevolg.
Tijdelijk verzuim en langdurige afwezigheid door stressklachten komen vaker voor dan veel mensen denken. Bij meer dan een derde van al het werkverzuim wordt stress als hoofdreden aangevoerd. Dan heeft een korte, heftige overbelasting of een langdurige, constante hoeveelheid stress ertoe geleid dat iemand even niet meer verder kan. In het geval van een burn-out is het herstel vaak een zwaar en langdurig proces. Het is daarom tijd dat we ervoor zorgen dat het niet meer zo ver komt. Dat doen we niet door beter met stress om te leren gaan, maar vooral door het probleem bij de bron aan te pakken en de hoeveelheid stress zelf verminderen.
Het belangrijkste focusgebied
Hoewel er steeds meer aandacht voor komt, is duurzame inzetbaarheid als thema vaak helaas nog onderbelicht. Duurzame inzetbaarheid houdt in dat wordt gekeken hoe medewerkers mentaal en fysiek fit kunnen worden en blijven. Op individueel niveau wordt gekeken hoe men zich verder kan ontwikkelen in zijn of haar functie of eventueel binnen een andere functie of bij een andere werkgever. Ook is er aandacht voor het voorkomen van overbelasting. Bij al deze thema’s wordt de situatie per medewerker in kaart gebracht, want de hoeveelheid stress die we aankunnen verschilt per persoon, net als de factoren die overbelasting uitlokken of verergeren.
Het in detail beantwoorden van bovenstaande vragen laat uiteindelijk zien wat we kunnen doen om ons werk met plezier en voldoening te doen zonder hier mogelijk gezondheidsschade van te ondervinden. Dat is niet alleen beter voor de medewerkers zelf, maar ook voor de organisatie waarvoor zij werken. Medewerkers die zich bewust zijn van hun grenzen, deze goed bewaken en ervoor zorgen dat hun mentale veerkracht op peil blijft, raken minder snel overbelast en presteren daardoor op zowel de korte als de lange termijn beter.
Waar liggen jouw kansen en valkuilen?
Om de duurzame inzetbaarheid van jou en/of je team te blijven waarborgen is het belangrijk om zicht te hebben op alle eerdergenoemde factoren. Coachpraktijk Achterhoek kan je helpen deze in kaart te brengen tijdens de teambuildingworkshop Duurzame Inzetbaarheid. Tijdens de workshop leer je niet alleen wat duurzame inzetbaarheid voor jou inhoudt, hoe je er nu voor staat en hoe je je huidige situatie kunt verbeteren, maar ook hoe het met je collega’s gesteld is. Dat heeft als belangrijk bijkomend voordeel dat je elkaar beter leert kennen en voortaan ook beter kunt inschatten hoe het écht met een ander gaat. Wanneer je elkaars signalen van stress leert herkennen, kun je elkaar gerichter helpen en indien nodig op tijd aan de bel trekken wanneer er extra ondersteuning nodig is.
Deze workshop begint met een stukje theorie waarin je leert wat duurzame inzetbaarheid nou precies is, maar je gaat voornamelijk zelf met de rest van het team aan de slag. Op basis van de inzichten die je opdoet over jezelf, je valkuilen en je verbeterpunten maak je namelijk een concreet, persoonlijk actieplan. Daarmee kun je gelijk na de training structureel stappen zetten om jouw situatie te verbeteren en ervoor te zorgen dat je mentaal en fysiek goed in vorm raakt en blijft.
Wil je meer informatie over de workshop of duurzame inzetbaarheid? Neem contact met ons op!