Duurzame inzetbaarheid

duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een hot item binnen veel bedrijven. Hoe trek je de juiste medewerkers aan en zorg je ervoor dat ze optimaal blijven presteren? En daarbij kijken we niet alleen naar de lichamelijke, maar ook naar de mentale gezondheid. Duurzame inzetbaarheid gaat over thema’s als gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting.

Gezondheid

Gezonde medewerkers presteren beter. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld maar zo’n 600 meter per dag lopen. Zitten doen we heel veel en dat is ongezonder dan je misschien denkt. Mensen die veel zitten hebben meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Bewegen tijdens een 8-urige werkdag op kantoor kan bijvoorbeeld door een blokje om te maken na de lunch. Bovendien zorgt dit blokje om voor meer productiviteit.

Betrokkenheid

Betrokkenheid zorgt voor beter presterende werknemers. Zorg ervoor dat medewerkers passen bij de organisatie en dat de sterke kanten en kernkwaliteiten van de medewerkers tot zijn recht komen. Een mooie manier om dit inzichtelijk te maken is de TMA test. TMA meet drijfveren, talenten en motivatie en geeft hiermee een erg goed en concreet inzicht in bijvoorbeeld organisatievermogen, leidinggevende vermogens en emotionele balans.

Werkplezier of werkgeluk

Als je plezier hebt in je werk, dan ervaar je minder stress. Autonomie, verbondenheid en competentie zijn cruciale factoren om werkplezier te bevorderen.

Ontwikkeling

Een kwart van de medewerkers mist kennis of vaardigheden om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dit zorgt voor ziekteverzuim, burn-outklachten en minder plezier in het werk. Door te zorgen voor scholing en ontwikkeling te stimuleren verhoog je de inzetbaarheid.

Fysieke belasting

Zitten is niet goed voor je; we noemen dit onderbelasting. Overbelasting treedt op bij bijvoorbeeld zwaar tillen of in een verkeerde houding werken. Maatregelen op basis van kennis over de risico’s van het werk kunnen klachten bij fysieke belasting voorkomen.

Duurzame inzetbaarheid staat gelukkig bij steeds meer werkgevers op de agenda. Twijfel jij aan jouw inzetbaarheid? Denk je dat je beter tot je recht komt in een andere functie of twijfel je over je huidige baan? Neem gerust contact met me op!

Bron: maatschapwij.nu

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek