Feiten en fabels over stress

Er bestaan een heleboel fabels rondom stress. Maar ook dingen die als fabel worden gezien en toch waar zijn. Ik zette er een aantal voor je op een rij.

Feit of fabel: Stress zit tussen je oren

Het is een fabel dat stress alleen tussen je oren zit. Als stress lang aanhoudt, kun je niet alleen psychische klachten krijgen maar ook lichamelijke klachten. Zo kan je immuunsysteem er door verzwakken en kan je er een hogere bloeddruk door krijgen. Een stijve nek, hoofdpijn en pijnlijke schouders zijn ook veelvoorkomende klachten.

Feit of fabel: Bij stress zorgt alcohol ervoor dat je beter kunt ontspannen

Dit is een fabel. Misschien herken je het wel. Voordat je naar bed gaat neem je nog even een glaasje wijn om te ontspannen en lekker in te slapen. Alcohol heeft een verdovende werking, dus misschien slaap je inderdaad sneller in. Maar wist je dat je door alcohol juist slechter slaapt? Je slaapt meestal minder diep en onrustiger dan wanneer je geen alcohol drinkt. Sommige mensen worden ook midden in de nacht, of heel vroeg wakker van alcohol. Dit zorgt ervoor dat je minder fit bent gedurende de dag en hierdoor misschien minder goed met stressvolle situaties om kan gaan dan wanneer je uitgerust bent. Neem liever een kopje thee of doe wat ontspannings-oefeningen voor het slapen.

Feit of fabel: Je kunt stress verminderen door aan yoga te doen

Je kunt stress verminderen door aan yoga te doen: Dit is een feit. Yoga leert je namelijk meer bewust te worden van je lichaam én je geest. Met yoga en meditatie breng je jouw aandacht naar binnen toe waardoor je weer in contact komt met jezelf. Uiteraard is ieder persoon anders en reageert iedereen anders. Maar het is het proberen waard! Toch?

Feit of fabel: Positieve stress is gezond, negatieve stress is ongezond en kun je beter vermijden

Het is een fabel! Je moet van elke vorm van stress herstellen. Of je genoeg hersteld bent, dat merk je ’s ochtends als je opstaat. Ben je nog steeds moe? Dan ben je nog niet voldoende hersteld van stress.

Feit of een fabel: Stress is besmettelijk

Dit is een feit. Stress kan, net als verkoudheid, van de ene op de andere persoon overslaan. Meestal gebeurt dat onopvallend omdat de meeste mensen te druk zijn om het op te merken. Daarom is het volgens psychologen belangrijk om je eigen stress onder controle te hebben, zodat niet iedereen rondom jou prikkelbaar wordt.

Feit of fabel: Huisdieren voorkomen stress

Het is een feit dat huisdieren stress voorkomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huisdieren vaak een grote steun zijn voor hun baasjes. Kinderen worden er rustig van en mensen die alleen wonen hebben meer gezelligheid in huis en voelen zich minder eenzaam.

Ik ga graag met je aan de slag tijdens een coachtraject, gericht op het achterhalen van de oorzaken en gevolgen van jouw stress en het vinden van oplossingen. Deze oplossingen kun jij in het vervolg inzetten om jezelf en je leven in balans te houden.
Wat ik precies voor je kan doen, dat lees je op de pagina over coaching bij stress.
Zie ik je binnenkort voor een kennismakingsgesprek?

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek