Het is inmiddels al meer dan een jaar geleden sinds het coronavirus voor het eerst in Nederland opdook. Daarnaast is het tevens al bijna een jaar geleden sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd om de verspreiding van dit virus tegen te gaan. Dat betekent dat we al bijna een jaar lang leven met de vrijwel altijd aanwezige coronastress. We hebben hier allemaal mee te maken, al verschilt de intensiteit en de soort stress natuurlijk per persoon. In deze blog gaan we in op deze coronastress, met name op de manier waarop je hier ook nu al van kan herstellen.
Welke coronastress ervaar jij?
Voor veel mensen betekende het begin van de coronacrisis het wegvallen van (een deel van) hun stabiliteit. Hele branches zijn onderuit gegaan en moesten hun personeel ontslaan of noodsteun aanvragen om in de loonkosten te kunnen voorzien. Andere branches werden juist veel zwaarder belast dan voorheen, zoals de zorg, supermarkten en bezorgdiensten. Vakantieplannen konden de prullenbak in, evenementen worden steeds maar weer vooruit geschoven en gezellig bij elkaar zijn draagt nu grote risico’s met zich mee. Het is geen wonder dat we hier ook mentaal last van ondervinden.
Dit is echter de realiteit waarin we ons voorlopig nog bevinden, dus kunnen we er maar beter het beste van maken. In de eerste plaats kun je proberen om je stress waar mogelijk weg te nemen. Maak je je bijvoorbeeld veel zorgen over het besmetten van je vrienden of familie? Probeer dan om op alternatieve wijzen contact te onderhouden, bijvoorbeeld online of buiten met voldoende afstand, of kies ervoor om alleen een select aantal mensen te zien waarvan je weet dat ze zich aan de regels houden. Maak je je zorgen over je werk (of huidig gebrek daaraan)? Ga op zoek naar extra kansen, laat je bij- of omscholen of schakel een loopbaancoach in die jou kan helpen bij het vormgeven van een passende, toekomstbestendige loopbaan.
Dat gezegd hebbende, we begrijpen uiteraard goed dat er voor veel vormen van coronastress geen eenvoudige oplossing te vinden is. Soms kun je de oorzaak simpelweg niet wegnemen. Wat je dan nog wel kunt doen, is je vatbaarheid voor stressklachten verlagen en ook nu al aan herstel werken.
Hoe herstel je van coronastress?
Het einde van de coronacrisis begint langzaam in zicht te komen, maar voorlopig zijn we er nog niet. Gelukkig kun je wel alvast beginnen met het herstellen van je coronagerelateerde stressklachten. Daarbij gelden vrijwel dezelfde principes als bij het herstellen van “reguliere” stressklachten. Zo is het misschien een ontzettend open deur, maar door goed voor jezelf te zorgen verlaag je niet alleen je stresslevels, maar bouw je ook een soort mentale weerstand op waardoor stress in de toekomst ook minder vat op je heeft.
Slaap voldoende
Slaap is één van de meest krachtige herstelmethoden die er is. Zorg ervoor dat je in ieder geval aan acht uur slaap komt, maar slaap gerust wat langer. Neem je telefoon ook niet mee in je slaapkamer en voorkom dat je stressvolle of inspannende dingen doet voor je naar bed gaat. Als je vlak voor het slapen gaan nog even werkt of bijvoorbeeld naar het journaal kijkt, is de kans aanwezig dat je er vervolgens wakker van gaat liggen. Lees liever een ontspannend boek of ga in bad. Normaal zouden we tevens voorstellen om een blokje om te gaan, maar zolang de avondklok van kracht is wordt dit wat lastig.
Eet gezond
Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam meer stresshormonen aan, waaronder cortisol. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je eetlust toeneemt en je meer suiker en vet opneemt. Combineer dit met het feit dat je tijdens periodes van stress waarschijnlijk minder snel uitgebreid voor jezelf gaat koken en je kunt zien dat hier nadelige patronen kunnen ontstaan. Probeer daarom echt op je voeding te letten en in ieder geval voldoende groente, fruit en vezels binnen te krijgen.
Blijf actief
Beweging maakt een ontzettend groot verschil voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Je helpt jezelf al enorm door elke dag een wandeling te maken. Probeer hier echt van te genieten. Intensief sporten is momenteel wat lastiger door de maatregelen, maar het is daarnaast ook niet aan te raden. Je moet namelijk al herstellen van je stressklachten, daar kun je het extra herstel na intensief sporten niet bij gebruiken.
Doe leuke dingen
Te vaak doen we dingen omdat we denken dat het moet, een gewoonte die zeker ook terugkomt in de manier waarop we onze vrije tijd inrichten. Probeer dat los te laten. Doe elke dag iets wat je oprecht leuk vindt. Dat kan iets actiefs zijn, zoals schilderen of tuinieren, maar het mag ook rustig iets passiefs zijn, zoals lezen, muziek luisteren of een serie kijken. Zolang het maar iets is waar jij oprecht plezier uit haalt en wat je gedachten even afleidt, helpt het je bij je herstel.
Herstellen doen we samen
Hoewel het vermijden van contact centraal staat bij het bestrijden van het coronavirus, hebben we dit als mensen toch ook nodig voor ons welzijn. Gelukkig zijn er vele manieren om die sociale interactie ook op een verantwoorde manier te blijven opzoeken. Het bestrijden van de crisis doen we samen. Ervoor zorgen dat we dit volhouden ook.
Merk je dat je het allemaal niet zo goed meer kunt overzien of zoek je gerichte steun, bijvoorbeeld rondom je loopbaan? Schroom niet om hulp in te schakelen. Zo helpt Coachpraktijk Achterhoek je bijvoorbeeld graag op het gebied van je loopbaan en het verminderen van stress en de bijbehorende klachten. Zullen we eens kennismaken? Tijdens een gratis eerste gesprek kijken we samen wat Coachpraktijk Achterhoek voor jou kan betekenen. Stuur gerust een bericht!
Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling in Coronatijd? Lees meer over onze online TMA-talentenanalyse! Ben je nog geen 30 jaar, dan kan dit zelfs tegen een extra aantrekkelijk tarief!