Het feestelijke recept tegen kerststress

kerststress

De meeste mensen kijken met gemengde gevoelens uit naar kerst. De feestdagen horen gezellig te zijn, met lekker eten, drinken, versieringen, familie en mooie cadeaus. Aan de andere kant zijn de voorbereidingen voor Kerst behoorlijk arbeidsintensief: overal moet aan gedacht worden, het moet bijzonder en gezellig zijn en er moet uitgebreid gegeten worden. En daar gaat het mis. We leggen ons zelf op dat het gezellig en leuk moet zijn, dat er bijzondere gerechten gekookt moeten worden en dat het huis er fantastisch uit moet zien. Kortom, heel veel moeten en nog meer verwachtingen.

Zin in een ontspannen kerst, waarbij je zelf de touwtjes in handen hebt? Hieronder 5 gouden tips!

Tip 1: bye bye verplichtingen
Je bepaalt zelf de regels tijdens kerst. Niks moet, alles mag. Kerst leent zich perfect voor een moment van bezinning en daar passen verplichtingen niet bij. Relax! Maak het leuk voor jezelf, laat ‘het moeten’ los.

Tip 2: bepaal je budget
De meeste mensen zien december als een dure maand met extra uitgaven. Weer een verwachting! Bedenk dat je zelf de baas bent over je portemonnee en dat je dus ook zelf bepaalt wat je uit wilt geven. Een lekkere stapel pannenkoeken in plaats van een chique 5-gangen diner? Who cares? Het is jouw feestje.

Tip 3: bepaal jouw kerstplanning
Je bent niemand verplicht om iets te ondernemen wat jij niet wilt. Het is tenslotte jouw kerst. Heb je geen zin om de hele dag op de lip te zitten bij je (schoon)familie? Doe dat dan niet. Bedank vriendelijk voor een uitnodiging en geef aan dat je al andere plannen hebt. Vind je dat te rigoureus? Kies dan voor een middenweg. Stel bijvoorbeeld voor om af te spreken op een ander moment of schuif aan bij het diner in plaats van bij de lunch.

Tip 4: let op je eten
Veel mensen denken dat ze na kerst niets meer te eten krijgen: ze eten zich helemaal vol. Daardoor kun je je erg lui en hangerig voelen. Ook wordt er tijdens de kerstdagen vaak ongezonder gegeten dan in het dagelijkse leven. Bedenk dat je lichaam ook tijdens deze dagen gezonde voeding nodig heeft om goed te functioneren en je fit te voelen.

Tip 5: haal een frisse neus
Hoe je kerstplanning er ook uitziet, plan ruimte in om lekker naar buiten te gaan. Of je nou kiest voor een flinke wandeling, of juist voor een klein blokje om. Tijdens kerst krijg je ongemerkt een stuk minder beweging dan normaal en in combinatie met de lekkere versnaperingen kun je je nog wel eens lamlendig gaan voelen. Een frisse neus doet wonderen!

Uiteraard zijn er nog veel meer kerststress reducerende tips. Coachpraktijk Achterhoek kan je daarbij helpen. Ben je geïnteresseerd? Voor meer informatie over coaching bij stress kun je contact opnemen. Ik help je graag!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen