Hoe kan ik beter omgaan met mijn lastige collega?

Door de juiste vragen te stellen, help ik cliënten verder in hun ontwikkeling. In dit blog vertel ik over mijn gesprek met Mara (42) en de vraag die voor een doorbraak zorgde.

“Alles is zo anders geworden,” verzucht Mara tijdens ons kennismakingsgesprek. “Ik vond mijn werk altijd erg leuk en had fijne collega’s, maar sinds de fusie is het gewoon niet meer hetzelfde. Ik kan niet goed overweg met sommige nieuwe collega’s en heb hier veel last van.” Het bedrijf waar zij al jaren werkt is gefuseerd met een soortgelijk bedrijf in haar branche. De marketingteams van beide bedrijven zijn toen samengevoegd en het gehele bedrijf is verhuisd naar een nieuw pand in een andere stad.

Ik kan me heel goed voorstellen dat Mara en waarschijnlijk ook haar collega’s moeite hebben gehad met deze veranderingen. We praten over hoe de fusie is verlopen, over hoe Mara’s werk voor die tijd verliep en hoe het nu gaat. Al snel kom ik tot de conclusie dat ze haar nieuwe collega’s niet per se vervelend vindt, maar dat er veel onderling onbegrip heerst. Mara kent haar oorspronkelijke team door en door. De goede onderlinge afstemming die daar na jaren is ontstaan, ontbreekt logischerwijs in het nieuwe, samengestelde team.

Het samengestelde droomteam

Mara vertelt dat beide bedrijven erg goed presteerden in hun branche. Door de fusie hoopten ze niet alleen hun afzonderlijke marktaandelen te combineren, maar zelfs te overstijgen: een synergie. Momenteel is dat helaas nog ver te zoeken, wat ook te zien is in de cijfers van haar afdeling. Processen lopen niet lekker meer en te vaak gaan dingen langs elkaar heen. Mara overweegt om ander werk te zoeken, omdat de moeizame samenwerking haar veel stress oplevert. Ik voel echter aan dat ze dit eigenlijk niet wil.

Drijfveren en talenten

Ik vraag Mara of ze mij in contact zou willen brengen met haar leidinggevende. Uit haar verhaal maak ik namelijk op dat er op het gebied van teambuilding nog een hoop valt te winnen. Ik vertel over de workshops die ik aanbied, op het gebied van communicatie, drijfveren en persoonlijke ontwikkeling. De inzichten die werknemers opdoen over zichzelf, bespreken we tijdens zo’n workshop met het hele team, waarna we ook met praktische opdrachten aan de slag gaan. Daardoor leren teamleden niet alleen zichzelf beter kennen, maar ook elkaar, wat in Mara’s team geen overbodige luxe is.

Mara stemt in, dus neem ik contact op met haar leidinggevende en leg hem een voorstel op maat voor. De tegenvallende resultaten waren hem ook niet ontgaan. Hij geeft aan zelf ook nog wat moeite te hebben met de communicatie met het deel van het team dat ook voor hem nieuw is. We plannen daarom een teambuildingworkshop over drijfveren en talenten, waarbij de leidinggevende zelf ook aanschuift.

De eerste stap naar synergie

Voorafgaand aan de workshop vullen alle teamleden de online drijfverentest in. Met de resultaten gaan we tijdens de workshop aan de slag. Mara en haar collega’s ontdekken dat een functietitel en -omschrijving wellicht aangeven wat iemand doet, maar niet waarom hij of zij dit doet en waar zijn of haar passies eigenlijk liggen. Door elkaars drijfveren en talenten te bespreken leert het team waar iedereen nou écht enthousiast van wordt. Dit helpt hen bijvoorbeeld bij de taakverdeling, maar ook in de communicatie. Teamleden weten nu beter van elkaar wie bij welk probleem het best om hulp kan worden gevraagd en op welke manier zij dit het best kunnen doen.

Een paar weken later bel ik Mara om te vragen hoe het nu gaat. Ik ben blij om te horen dat ze haar huidige functie een nieuwe kans geeft. Nu ze beter begrijpt hoe de chaotische graphic designer in elkaar steekt, stuurt ze hem gedetailleerde digitale briefings. Voorheen vroeg ze hem simpelweg tijdens meetings of in het voorbijgaan of hij bepaalde zaken kon regelen. Ze begrijpt nu dat hij haar vragen niet opzettelijk negeerde, maar dat zij simpelweg niet genoeg structuur aanleverde. De webdesigner waar ze zich eerst zo aan kon ergeren is nu een stuk constructiever in de feedback die hij haar geeft en legt bepaalde vraagstukken nu neer bij een andere collega die hier meer in thuis is. Al met al, een succes voor niet alleen Mara, maar voor het gehele team.

Over de coach Gabriëlle Kiefmann

“Soms help ik mensen bij het vinden van passend nieuw werk, soms help ik hen juist om hun huidige werk beter bij hen te laten passen,” vertelt Gabriëlle. Haar aanpak is helder, professioneel en vriendelijk, maar stevig. “Ik werk op basis van gelijkwaardigheid. Waar nodig confronteer ik mijn cliënten, hou ik hen een spiegel voor en verruim ik hun blikveld met nieuwe inzichten. Uiteraard doen we dit samen, in een setting waarin veiligheid en openheid belangrijk zijn.”

Herken jij je in Mara’s verhaal en wil je meer weten over teambuildingworkshops? Coachpraktijk Achterhoek kijkt graag samen met jou waar de behoeften van jou en je team liggen en stemt de workshop hier volledig op af.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen