Zo blijf jij gelukkig binnen je loopbaan

Je loopbaan neemt een groot deel van je leven in beslag. Vanaf je vierde verjaardag ga je naar school en breng je hier minstens twaalf jaar door, maar waarschijnlijk veel langer. Wanneer je tussen je 18e en 25e klaar bent met de opleiding die jou klaarstoomde voor je eerste baan, heb je veertien tot eenentwintig jaar in de schoolbanken gezeten. Volgens de statistieken ga je vervolgens tussen de veertig en vijfenveertig jaar aan het werk.

De activiteiten waar je zo’n groot deel van je leven mee bezig bent zouden jouw geluk niet in de weg mogen staan. Sterker nog, idealiter haal je hier zoveel voldoening en plezier uit dat het juist bijdraagt aan je geluk. Het is dan ook ontzettend belangrijk om een opleiding of baan te vinden die goed bij jou, je eigenschappen, vaardigheden, dromen en talenten past.

Welke loopbaan past bij mij?

De perfecte loopbaan vinden is niet een kwestie van één keer de juiste keuze maken. Wat voor jou de beste loopbaan is kan veranderen naarmate je ouder wordt, je werkveld innoveert, het bedrijf waar je werkt verandert of je eigen interesses en vaardigheden zich verder ontwikkelen. De kans is groot dat je op jouw carrièrepad spreekwoordelijke bruggen, kruispunten en splitsingen tegen gaat komen. De kunst is om op elk moment de juiste keuze te maken die bijdraagt aan jouw geluk of daar in ieder geval geen afbreuk aan doet.

Wanneer je twijfelt of je huidige functie wel bij je past, je iets nieuws zoekt of je je afvraagt waar jouw kansen liggen om jezelf verder te ontwikkelen, kan een loopbaancoach je helpen. Dat begint bij het in kaart brengen van jouw wensen, kwaliteiten, talenten en drijfveren. Coachpraktijk Achterhoek gebruikt hierbij de TMA Talentenanalyse. Door vragen rond 22 drijfveren en 44 talenten meet deze test hoeveel aansluiting jij vindt bij 53 verschillende competenties. Uit de test blijkt niet alleen hoe jij scoort op deze competenties, maar ook in hoeverre je deze kunt ontwikkelen. Daarnaast resulteert de test in adviezen over de voor jou best passende werkomgeving en de manier waarop je het best kunt leren.

Ondersteuning door een coach

De TMA Talentenanalyse duurt ongeveer een uur om in te vullen en dit doe je thuis op je eigen computer. De resultaten neem je vervolgens door met een loopbaancoach. Deze coach helpt je om de resultaten te interpreteren en er de juiste conclusies aan te verbinden. Samen komen jullie bijvoorbeeld tot de conclusie dat jij aan je assertiviteit moet werken om vooruit te komen in je carrière, dat je baat zou hebben bij een specifieke vakinhoudelijke cursus of opleiding, of dat je beter op je plaats zou zijn bij een andere werkgever. Je brengt je huidige situatie en mogelijkheden grondig in kaart en verbindt hier concrete actiepunten aan.

Je kunt ervoor kiezen om de TMA Talentenanalyse op te volgen met één sessie voor de nabespreking, maar je kunt deze test ook inzetten als onderdeel van een loopbaantraject. Een standaardtraject bij Coachpraktijk Achterhoek bestaat uit vijf sessies. Afhankelijk van jouw behoeften kan dit worden uitgebreid of ingekort en worden aangevuld met andere gefundeerde assessments.

Heb je vragen over loopbaancoaching of ben je benieuwd of dit bij jou past? Ik plan graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je in. Neem contact op om een afspraak te maken!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen