Omgaan met een lastige collega

lastige collega

Als je leuke collega’s hebt, gaat je werk gemakkelijker, beter en sneller. Denk aan die leuke collega die afspraken nakomt, behulpzaam is, prettig in de omgang en jou in je waarde laat.

Jammer genoeg heb je soms ook last van je collega’s, waarmee het niet zo soepel loopt. Collega’s die je bergen energie kosten en veel ergernis veroorzaken.

Mensen verschillen van elkaar. Met de een kun je lezen en schrijven, met de ander is het communiceren lastiger. Je begrijpt de ander niet, omdat deze anders denkt en een andere ‘taal’ spreekt dan jijzelf. Veel van het gedrag van anderen interpreteren we vanuit ons eigen perspectief, met onze eigen ervaringen, behoeften en bedoelingen. Hierdoor ontstaat ruis en miscommunicatie.

De kans dat je iemand kunt veranderen is niet zo heel erg groot. Wat je wel kunt doen is onderzoeken waarom jij zo heftig op deze collega reageert. Welk gedrag triggert jou en over welke grenzen gaat de collega heen?

De tests en analyses die ik gebruik geven inzicht in kernkwaliteiten, drijfveren en communicatievoorkeuren. Met deze inzichten kun jij beter afstemmen op de ander. Niet om je standpunt te veranderen, maar zodat je weet hoe je die lastige collega het beste kunt benaderen om toch iets gedaan te krijgen.

Om binnen je team de samenwerking te verbeteren en inzicht te krijgen in elkaar bied ik verschillende teamtrainingen aan.

Wil je meer informatie of een kosteloos kennismakingsgesprek? Neem contact met me op.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek