Wat persoonlijk leiderschap voor jou kan betekenen

persoonlijk leiderschap

Te vaak hebben mensen het gevoel weinig controle over hun eigen toekomst te hebben. Het is ook makkelijk om je mee te laten voeren met de stroming en te doen wat anderen van je vragen. Op de lange termijn word je daar echter zelden gelukkig van. Door het zeggenschap over je loopbaan, je privéleven en andere zaken uit handen te geven stagneer je in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om te voorkomen dat je in de alom gevreesde sleur raakt, kun je het best zo vroeg mogelijk beginnen met persoonlijk leiderschap en eigenaarschap, twee thema’s waar gelukkig steeds meer aandacht voor is.

Persoonlijk leiderschap gaat over leiding nemen over jezelf en alle aspecten van je leven, van je werk tot je gezondheid en van je vriendschappen tot je vrijetijdsbesteding. Dat gaat hand in hand samen met eigenaarschap: het gevoel dat jouw taken ook echt van jou zijn, met het bijkomende verantwoordelijkheidsgevoel en de drive om ze zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Klinkt dit alles voor jou nu nog lastig? Geen zorgen, dit zijn vaardigheden die je kunt leren.

Wat is persoonlijk leiderschap precies?

Wanneer je met persoonlijk leiderschap aan de slag gaat, leer je in de eerste plaats jezelf beter kennen. Je leert wie je bent en wat je wil bereiken in het leven. Je brengt in kaart welke vaardigheden je nu al bezit, welke vaardigheden je zou kunnen leren en welke talenten je verder kunt ontwikkelen. Daarbij maak je de terugkoppeling naar je doelen; welke stappen moet je zetten om je doelen te kunnen behalen? Welke obstakels ervaar je hierbij en wat kun je daaraan doen?

Door met persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan pak je de regie over je leven terug. Die regie, dat noemen we eigenaarschap. Door de zelfkennis die je hierbij opdoet en je drive om met je doelen aan de slag te staan sta je ook steviger in je schoenen. Deze nieuwe, doelgerichte mentaliteit zorgt ervoor dat je bewuste, weloverwogen keuzes maakt die in lijn zijn met jouw wensen en plannen. Dit alles zorgt ervoor dat je een gelukkiger leven gaat leiden.

Waarom is persoonlijk leiderschap zo belangrijk?

Er is steeds meer aandacht voor persoonlijk leiderschap. Dat heeft verschillende redenen. De nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden hechten veel waarde aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat een baan daar mogelijkheid toe biedt is voor hen dan ook belangrijk. Maar ook bij andere generaties en werkgevers begint de interesse in persoonlijk leiderschap toe te nemen. Dat heeft onder andere te maken met wat we in de pandemie gezamenlijk hebben moeten doorstaan. Voor vrijwel iedereen heeft het leven meer dan twee jaar lang op zijn kop gestaan, waardoor mensen toch meer zijn gaan nadenken over de manier waarop hun leven verloopt en of die koers ze eigenlijk wel aanstaat.

Daarbij komt dat de huidige maatschappij veel van ons vraagt. Meer dan ooit is het de bedoeling dat we flexibel zijn, dat onze werkgever ons vrijwel altijd kan bereiken en dat we constant aan onze digitale vaardigheden werken. Op social media zien we daarnaast constant de hoogtepunten uit de levens van de mensen om ons heen, waar we onszelf mee gaan vergelijken. Dit alles zorgt voor hoge, soms onmogelijke, verwachtingen en zet ons onder steeds meer druk. Met persoonlijk leiderschap sta je steviger in je schoenen en volg je bewust je eigen pad, waardoor je ook minder vatbaar bent voor onzekerheid door alle invloeden van buitenaf.

Aan de slag met persoonlijk leiderschap samen met Coachpraktijk Achterhoek

Persoonlijk leiderschap is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen. Jij ook. Coachpraktijk Achterhoek kan je daarbij helpen. De regie over je leven terugpakken doe je niet zomaar in één dag, dit is een proces waar we tijdens meerdere sessies aan werken. De individuele training Persoonlijk Leiderschap bestaat daarom uit vier trainingsdagen en een aantal gesprekken. Om ervoor te zorgen dat je je doelen in je loopbaan kunt integreren betrekken we je werkgever er in een later stadium ook bij.

Ben je benieuwd of dit traject bij jou past? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen