Waarom jij niet voor sollicitatiegesprekken wordt uitgenodigd

Sollicitatiegesprekken zijn voor veel mensen één van de grootste uitdagingen bij het vinden van een nieuwe baan. Want hoe zorg je dat je jezelf authentiek en professioneel presenteert zonder al te nerveus over te komen? Voor het zover is moet je er echter eerst voor zorgen dat je überhaupt wordt uitgenodigd. Ook dat kan soms al een hele uitdaging zijn, want hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie naar je droomfunctie opvalt tussen alle andere brieven en cv’s? In deze blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je vaker wordt uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken.

Kies de juiste vacatures

Het ligt misschien voor de hand, maar het kiezen van passende vacatures om op te reageren is waar het allemaal begint. Reageer als het even kan alleen op vacatures die écht bij jou passen. Bij je zoektocht naar geschikte vacatures kun je bijvoorbeeld specifiek de vacaturepagina’s opzoeken van bedrijven waar je graag voor zou werken. Wanneer jouw droomfunctie daar niet tussen staat, kun je alsnog overwegen om een open sollicitatie te versturen, waarin je je enthousiasme voor het bedrijf duidelijk naar voren laat komen. Ook kun je proberen via je netwerk een afspraak bij het gewenste bedrijf te krijgen.

Ook het interpreteren van het eisenpakket op een vacature kan soms lastig zijn. Sommige mensen laten zich al ontmoedigen wanneer ze niet aan één van de eisen voldoen, maar wel aan alle andere eisen. Het kan erg jammer zijn om een vacature om die reden te laten schieten, want sommige vaardigheden kun je nog aanleren. Ook kun je een gebrek aan een vaardigheid compenseren door andere interessante kwaliteiten die jij het bedrijf hebt te bieden. Wees daarom kritisch op het eisenpakket. Een harde eis, zoals een vereiste taal of kennis en ervaring met bepaalde software, is vaak niet open voor onderhandeling. Veel van de mildere eisen zijn vaak van ondergeschikt belang. Een bepaald certificaat zou je alsnog kunnen behalen zodra je bent aangenomen. Bij vereiste ervaring met MS Teams kun je aangeven dat je al wel veel ervaring hebt met een andere online samenwerkingstool zoals Asana, en dat je bereid bent om het werken met de nieuwe tool aan te leren.

Zorg dat je opvalt

Wanneer je de vacature voor je droomfunctie hebt gevonden, wil je met je motivatiebrief en cv uiteraard overbrengen dat jij niet alleen de meest geschikte kandidaat bent, maar ook de meest interessante en leuke nieuwe collega. Tegelijkertijd wil je professioneel overkomen, waardoor veel mensen ervoor kiezen om de standaardtips voor sollicatiebrieven te volgen, met als resultaat dat veel brieven ontzettend op elkaar lijken.

Besef je dat degene die de sollicitaties doorneemt veel brieven en cv’s te zien zal krijgen en dat jij daardoor meer moeite moet doen om op te vallen. Dat doe je bijvoorbeeld door je cv professioneel op te laten maken in een stijl die bij jou en het werkveld waarin je solliciteert past. Hou je cv kort en bondig en ga alleen gedetailleerd in op functies en vaardigheden die daadwerkelijk relevant zijn voor de baan waarnaar je solliciteert.

Zeker wanneer je actief naar werk zoekt en daardoor naar meerdere functies tegelijk solliciteert, kun je in de verleiding raken om steeds dezelfde brief te versturen. Dat is misschien makkelijker, maar je kunt beter wat extra moeite doen en elke brief specifiek afstemmen op het bedrijf waaraan deze is gericht. Waarom wil jij deze baan? En wat maakt jou zo geschikt om voor dit bedrijf te werken? Wat kan het bedrijf van jou verwachten wanneer je zou worden aangenomen?

Schakel professionele begeleiding in

Misschien heb je al deze tips al toegepast, maar merk je alsnog dat je niet voor sollicitatiegesprekken wordt uitgenodigd. Misschien vind je het lastig om passende vacatures te vinden, omdat je nog niet zeker weet wat je wil en wat het best bij jou past. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het vinden van een nieuwe baan maar niet wil lukken. Begeleiding door een gespecialiseerde loopbaancoach kan je helpen achterhalen waarom je sollicitaties nog geen succes hebben. Met deze inzichten op zak zorg je er vervolgens samen met de coach voor dat je verdere sollicitatiepogingen hopelijk wél resulteren in je nieuwe droombaan.

Achterhalen waarom het vinden van nieuw werk niet lukt en wat je daaraan kunt doen vereist veel zelfkennis en kennis van sollicitatieprocedures. Tijdens een loopbaantraject ga je met beide thema’s aan de slag. Je leert waar jouw krachten liggen, wat je drijfveren zijn, waar jij energie en plezier uit haalt en wat jouw unieke, toegevoegde waarde voor een werkgever is. Je leert meer over wie je bent en wat je wil, waarna je aan de slag gaat om dit te bereiken. Samen met je loopbaancoach ga je op zoek naar de geschikte functies en bedrijven om naar te solliciteren. Ook leer je hoe je jezelf op een professionele maar authentieke manier kunt presenteren, zowel online als tijdens sollicitatiegesprekken.

Coachpraktijk Achterhoek biedt voor werkzoekenden een volledig loopbaantraject bestaand uit vier fasen, waarin bovengenoemde stappen worden doorlopen. Doorgaans bestaat dit traject uit vier tot zes sessies van 60-75 minuten. Wil je meer weten over loopbaanbegeleiding voor werkzoekenden of gelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan gerust contact op. Samen zorgen we ervoor dat jij voortaan wél voor sollicitatiegesprekken wordt gevraagd!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen