Zo maak jij een vliegende start op de arbeidsmarkt

start arbeidsmarkt

Als starter op de arbeidsmarkt heb je het momenteel voor het uitkiezen. De personeelstekorten zijn in bijna alle sectoren groot en veel bedrijven staan te springen om talenten zoals jij. Het grote aantal mogelijkheden kan het voor jou echter moeilijk maken om te kiezen. Welke sector, welk bedrijf en welke functie vormen de beste start van jouw carrière? Misschien moet je je keuze nog maken, misschien ben je al aan het werk gegaan en twijfel je inmiddels of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. In deze blog vind je tips die je helpen bij het oplossen van deze dilemma’s.

Weet wat je kunt

Misschien heb je net een studie afgerond in een richting die je goed ligt of waarin je verwachtte veel werk te kunnen vinden, misschien wil je gelijk na de middelbare school al aan het werk. In beide gevallen heb je in ieder geval een lijst van vaardigheden, competenties en kwalificaties op zak die je met je diploma kunt aantonen. Je kunt echter veel meer dan dat alleen. Je diploma’s vertellen een werkgever met welke programma’s, gereedschappen, methoden of machines je kunt werken, maar niet of je goed kunt bemiddelen, plannen, onderhandelen, leidinggeven of samenwerken. Deze competenties zijn minstens zo belangrijk bij het vinden van een geschikte functie als de competenties die op je diploma’s vermeld staan.

Weet wat je wil (op dit moment)

Het is lastig om op een jonge leeftijd al te bedenken wat je de rest van je leven wil doen. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft; je hoeft alleen te bedenken wat nu, op dit moment, het best bij jou past. Mensen veranderen gedurende hun leven. De baan waarmee je nu begint, hoeft niet bepalend te zijn voor de rest van je loopbaan. Als je hier gelijk op je plaats bent is dat mooi meegenomen, maar het is ook geen enkel probleem om na een paar jaar of zelfs decennia ervoor te kiezen om iets anders te gaan doen. Laat de gedachte los dat de keuzes die je nu maakt ook gelijk keuzes voor de rest van je leven zijn. Zonder deze druk zou het keuzeproces al wat makkelijker moeten zijn.

Ben je al begonnen met je eerste baan en is het niet wat je ervan had verwacht? Dan is dit misschien niet de juiste keuze geweest en is het nu tijd om een alternatief te zoeken dat wél bij je past. Kijk daarbij verder dan waar je voor bent opgeleid en wat je goed kunt. Ga bij jezelf na, wat wil je bereiken in het leven? Welke normen en waarden horen bij jou? Wat is voor jou persoonlijk belangrijk? Kun je goed samenwerken of heb je liever dat je collega’s je met rust laten? Wees vervolgens kritisch en denk na of je huidige functie hier wel bij past.

Een concreet plan van aanpak

Vaak weten we wel ongeveer wat we willen en kunnen, maar niet hoe we dit kunnen vertalen naar een concreet plan van aanpak. Vraag hier daarom gerust hulp bij. Een fris perspectief kan je helpen als je het gevoel hebt vast te zitten. Een loopbaancoach kan je dit bieden, zonder (voor)oordelen over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt of zou kunnen maken. De coaches van Coachpraktijk Achterhoek hebben veel ervaring op het gebied van loopbaanvraagstukken en helpen je graag met die van jou, bijvoorbeeld door middel van de TMA analyse. Deze analyse brengt jouw talenten, drijfveren, motivatie en competenties in kaart. Tijdens één tot vijf sessies ga je vervolgens samen met de loopbaancoach met de uitkomsten van de analyse aan de slag. Nu je beter weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, is het al een stuk makkelijker om het beginpunt van een carrièrepad te vinden dat hierop aansluit.

Speciaal voor jongeren tot en met dertig jaar wordt de TMA analyse en de bijbehorende begeleiding met korting aangeboden via Kickor. Ben je benieuwd of dit traject iets voor jou is? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek