Stressbarometer

stressbarometer

Bij een burnout is nooit sprake van slechts één klacht. Het is een vermoeidheidssyndroom, waarbij de uitputting van energiereserves tot gevolg heeft dat lichaam en geest op meerdere manieren niet meer goed functioneren.

De hersenen, de bijnieren, het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel beïnvloeden elkaar. Hierdoor uit dit complexe geheel zich bij stress en vermoeidheid in zeer uiteenlopende symptomen, die gelijktijdig kunnen optreden.

Frank Schaper gebruikt in zijn boek ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’ een top 50 van klachten. Frank Schaper heeft in 2003 een enquête uitgevoerd onder burnout-slachtoffers en gevraagd van welke klachten zij het meeste last hadden.

‘Vermoeidheid’ werd het meest genoemd en als tweede kwam uit de bus ‘concentratieproblemen’ en als derde ‘prikkelbaarheid’.

Hoeveel stress heb jij?

Kijk naar de top 50 en tel heel simpel het aantal signalen bij elkaar op. Zie het als een soort stressbarometer waaruit volgt in welke mate je bezig bent om op te branden.

frank_schaper_boek_burnout

Bij welk aantal moet je je zorgen maken? 60% van de mensen kruist op deze lijst 1 tot 5 klachten aan, de resterende 40 % ervaart minstens 6 stress-gerelateerde signalen.

In het boek wordt hierover meer uitgelegd.

Mocht je stress en/of vermoeidheid ervaren dan kun je contact opnemen met Coachpraktijk Achterhoek. In een gratis intake bespreken we de mogelijkheden voor jou.

Bron: Boek ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’ van Frank Schaper

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek