Stressklachten of burn-out?

stressklachten of burnout

In kranten en tijdschriften worden stressklachten, overspanning of burn-out op één hoop gegooid. Maar er is wel degelijk een verschil en dat heeft te maken met de fase van de ontregeling. Het is een neerwaartse spiraal: van gewoon moe tot burn-out. Dat zie je in het schema hieronder.

Afbeelding: © CSR Centrum

In de eerste drie fases kun je de vermoeidheid en stressklachten vrij makkelijk de baas door je leefpatroon wat aan te passen. Als je je activiteiten vermindert en meer hersteltijd inbouwt in je dagelijkse leven, ga je je al snel beter voelen. Essentieel is dat je zorgt voor meer rust, ontspanning en vooral: voor meer slaap.

Maar na het eerste kantelpunt is je stress-systeem veranderd. Het is moeilijker om je energie weer op peil te krijgen, want het roofbouwproces houdt zichzelf gaande. Een voorbeeld: je bent moe, maar verhoogde niveaus van stresshormonen houden je wakker. Slecht slapen zorgt ervoor dat je vermoeidheid toeneemt. Daardoor blijft je stresssysteem te veel in de actiemodus staan en blijft slapen een probleem.

Je zit in de neerwaartse spiraal van chronische stress.

Totdat je stresssysteem het opgeeft: het tweede kantelpunt.

Hoe je klachten zijn ontstaan doet er niet meer toe. De hardware hapert. Het is tijd om drastisch in te grijpen.

Hoe doe je dat?

  • Accepteer dat je tijdelijk offline bent
  • Voorkom prikkels
  • Vermijd emotionele belasting
  • Houd rekening met chaos in je hoofd
  • Neem geen beslissingen
  • Schrap taken of stel uit
  • Relax voor je naar bed gaat
  • Zorg voor voldoende slaap

Coachpraktijk Achterhoek ondersteunt je bij dit proces volgens de CSR methode en pakt stressklachten en burnout psycho-biologisch aan. Je wordt gecoacht op 3 niveaus: lichaam, gedrag en psyche met als doel het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.
Neem gerust contact met me op voor een kennismaking!

Bron: CSR Centrum

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen