Net iets meer dan een jaar geleden schreef ik een blog over de stress waar jij als student mee te maken hebt. Vlak daarna brak de coronacrisis uit en is jouw studententijd drastisch veranderd. Ineens mocht je niet meer naar college en werden alle sociale activiteiten ook stopgezet. Het afgelopen jaar is er van jou enorm veel gevraagd en daar komt nu pas langzaam verandering in. In deze blogs geef ik je opnieuw tips om met de stress die jij als student ervaart om te gaan, maar dit keer toegespitst op de tijd waarin we leven.
Stress en onzekerheid voor studenten
De cijfers liegen er niet om. Het aantal studenten dat professionele hulp zoekt is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Aan het begin van de pandemie heerste er vooral veel onzekerheid en soms zelfs angst, nu begint uitzichtloosheid bij veel mensen de overhand te krijgen. Veel studenten geven aan structuur en échte sociale contacten in hun leven te missen en te snakken naar afwisseling van omgeving. Zeker wanneer je op kamers woont in plaats van bij je ouders, is de kans groot dat je telkens dezelfde vier muren om je heen ziet.
Ondertussen wordt wél van je verwacht dat je gewoon doorgaat met je studie. Door online colleges en opdrachten is dat tot op zekere hoogte prima te doen, maar het is nou niet bepaald wat je van je studententijd had verwacht. Gelukkig is het einde in zicht. Langzaam maar zeker mag je weer naar college en de vaccinatiestrategie boekt grote vooruitgang. Terwijl we hierop wachten, zijn er verschillende dingen die jij kunt doen om je stressklachten en negatieve gevoelens tegen te gaan.
Structuur
De structuur die je gewend bent is weggevallen, maar je kunt deze vervangen door zelf een nieuwe structuur te bedenken en je daar ook aan te houden. Ga bijvoorbeeld elke middag om een vast tijdstip even naar buiten, plan terugkerende online activiteiten in met je vrienden en probeer elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Het is misschien verleidelijk om nu lang uit te slapen, maar op de lange termijn ga je je hier niet beter door voelen. Vind je het moeilijk om jezelf ertoe te zetten om je aan een zelf opgelegde structuur te houden? Vraag dan eens of een vriend of vriendin met je mee wil doen, zodat jullie elkaar kunnen motiveren.
Patronen en associaties
Merk je dat je moeite hebt om aan de slag te gaan met je studie? Je kunt het jezelf al makkelijker maken door een paar slimme trucs in de voorbereiding. Trek op dagen waarop je met je studie bezig gaat de kleren aan die je anders naar college zou hebben gedragen, in plaats van je joggingbroek. Ga als het kan in een andere ruimte in huis zitten wanneer je met je studie bezig gaat. Woon je op kamers en kun je nergens anders heen? Probeer dan een aparte werkhoek in te richten. Gebruik hier in ieder geval niet je bed voor. Dat kan op twee vlakken problemen opleveren. Enerzijds kun je je bed onbewust gaan associëren met werken, waardoor je slaapproblemen kunt krijgen, anderzijds kan het zijn dat je je bed juist met slaap associeert, waardoor je moe wordt of je minder goed kunt concentreren.
Een gezonde leefstijl
Je zult het ongetwijfeld vaak genoeg hebben gehoord, maar een gezonde leefstijl speelt zo’n belangrijke rol bij het verminderen van stressklachten dat ik het toch wil benoemen. Talloze onderzoeken hebben al laten zien dat gezonde voeding, buitenlucht, beweging en een regelmatig slaappatroon ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen. Het helpt vaak al als je elke dag een half uurtje gaat wandelen. Kijk voor jezelf waar de verbeterpunten in jouw leefstijl liggen en welke aanpassingen je eventueel zou kunnen doen.
Ga in gesprek
Het is heel normaal om het in deze tijd moeilijk te hebben, zeker als student. Praat gerust met je vrienden, familie, collega’s of klasgenoten over de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Zij zullen in een vergelijkbaar schuitje zitten en het kan al erg opluchten om het er eens over te hebben. Heb je het gevoel dat je het echt niet langer volhoudt of merk je dat het echt niet meer gaat met je studie? Loop hier niet te lang mee rond, maar trek aan de bel. De huisarts, een van je favoriete docenten, je SLB’er of de decaan of studentenpsycholoog van jouw hogeschool of universiteit kunnen samen met jou kijken waar jij nu last van hebt en wat je kunt doen om je beter te voelen.
Ook kun je de hulp van een coach inschakelen. Coachpraktijk Achterhoek is gespecialiseerd in coaching bij stressklachten, het maken van je studiekeuze en persoonlijke coaching voor zowel jongeren als volwassenen. In deze moeilijke tijden help ik jou graag bij de uitdagingen waar je nu voor staat.
Wat coaching voor jou inhoudt, dat hangt af van je situatie. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we dan ook samen waar jij behoefte aan hebt en hoe we hieraan kunnen werken. Neem gerust contact op, dan plannen we een gesprek in.