Het duurt niet lang meer voor je de uitslag krijgt: ben je geslaagd voor je examen of is je diploma toch nog niet binnen handbereik? Weet je eigenlijk al wat je gaat doen als blijkt dat je geslaagd bent? Misschien heb je dit al helemaal uitgedacht, maar het is ook begrijpelijk als je je daar nog niet veel mee bezig hebt gehouden of nog geen definitieve plannen hebt gemaakt. Het is ook niet niks om een leuke en passende studie te vinden.
Je studiekeuze is belangrijk, maar niet allesbepalend
Nou is het idee dat je studiekeuze je hele leven bepaalt een overtuiging die veel jongeren intimiderend kunnen vinden, waardoor ze het maken van hun studiekeuze (onbewust) uitstellen. Zo zwart-wit hoeft het echter helemaal niet te zijn! Natuurlijk is het fijn als je gelijk een studie kiest die goed bij je past en je vervolgens een beroep vindt dat je jarenlang met plezier uitoefent, maar het is geen ramp als dat niet lukt.
Heel veel mensen beseffen zich later in hun leven dat het beroep waar ze voor hebben geleerd eigenlijk niet bij ze past. Andere mensen die in het begin tevreden waren met hun loopbaan kunnen zich later beseffen dat dit door veranderingen in hun werkveld, bedrijf of persoonlijke omstandigheden niet meer bij hen past. Wanneer zoiets blijkt, zijn er altijd andere mogelijkheden. Je kunt je dan bijvoorbeeld laten omscholen tot een ander beroep of een van je passies omtoveren tot een eigen bedrijf. De studiekeuze die je nu maakt kán het begin zijn van een lange loopbaan in dat werkveld, maar het is absoluut geen ramp als je gaandeweg toch ontdekt dat je beter iets anders kunt doen.
Hoe bepaal je wat je na je eindexamen doet?
Zodra je je diploma op zak hebt, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Je kunt meteen na de zomervakantie beginnen met je nieuwe opleiding of studie, maar je kunt er ook voor kiezen om gelijk te gaan werken (en bij je nieuwe werkgever eventueel een interne opleiding te volgen). Daarnaast heb je misschien de optie om een tussenjaar te nemen, waarin je kunt reizen, vrijwilligerswerk kunt doen, kunt werken om voor je studie te sparen en/of rustig de tijd kunt nemen om je toekomst verder uit te stippelen.
Hoe dan ook zul je uiteindelijk moeten kiezen wat je vervolgstap zal zijn, of dat nou na de vakantie is of na een tussenjaar. Daarbij kun je het best beginnen door het in kaart brengen van je talenten en drijfveren. Waar ben jij goed in? Waar krijg je energie van? Uit welke activiteiten haal je voldoening? Van daaruit kun je op zoek gaan naar beroepen die daar goed op aansluiten. Vervolgens zoek je uit welke opleiding je voor elk van deze beroepen nodig zou hebben. Mogelijk vallen daarbij al een aantal opleidingen af, bijvoorbeeld omdat je daarvoor niet het juiste vakkenpakket hebt gekozen en je die vakken niet alsnog eerst wil volgen. Andere beroepen vallen misschien af omdat je graag thuis wil blijven wonen en de vereiste opleiding niet binnen een redelijke reisafstand wordt aangeboden. Bij de overgebleven studies kun je eventueel nog de afweging maken van hoe groot de kans is dat je na je studie gelijk werk kunt vinden. Uiteindelijk kom je zo bij de studie die het best bij jou past!
Kom je er zelf niet uit? Een coach kan je op weg helpen!
Zoals we het studiekeuzeproces hierboven beschrijven, voelt het voor jou misschien als makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan ook erg lastig zijn om zelf je talenten en drijfveren goed in kaart te brengen. Daarnaast beschik je mogelijk over allerlei kwaliteiten die je zelf niet direct in verband zou brengen met je loopbaan, maar die je wel verder kunnen helpen. Tijdens een coachingstraject helpt een coach je met het ontdekken van je talenten en vaardigheden en vervolgens ook bij het vinden van de beroepen die daar goed op aansluiten. Coachpraktijk Achterhoek kan je ook helpen bij het kiezen tussen meerdere studies als je daarover twijfelt.
Afhankelijk van wat jij nodig hebt bestaat zo’n traject uit de TMA analyse waarmee we je drijfveren en talenten achterhalen en één tot vijf coachingsessies. Als jongere kun je dit traject voor een lagere prijs volgen doordat Coachpraktijk Achterhoek erkend is door Kickor.
Heb je ook dan niet de mogelijkheid om een studiekeuzetraject te volgen? Dan kom je er misschien voor in aanmerking om het traject via Stichting Veida te volgen. Stichting Veida zet zich in om alle jongeren toegang te bieden tot studiekeuze- en loopbaanbegeleiding, ook als ze een kleinere beurs hebben.
Ben je benieuwd of Coachpraktijk Achterhoek je kan coachen bij het ontdekken van je talenten en vaardigheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.