Welke studie of baan past bij mij? Het TMA traject helpt je op weg!

studiekeuzetest

Het is een vraag die veel scholieren bezig houdt: welke studie of baan past bij mij? Ben je gestopt met je opleiding en wil je snel weer beginnen of ben je nu al bezig met het kiezen van de opleiding waar je in september aan gaat beginnen? Je zult er over moeten nadenken. Daar komt weer een heel andere soort stress bij kijken, want hoe weet je zeker dat je de juiste keuze hebt gemaakt? In deze blog helpen wij je op weg.

Begin bij het begin: wie ben jij?

Er zijn verschillende startpunten voor jouw zoektocht naar de juiste vervolgstap. Wil je studeren of wil je gelijk beginnen met werken? En begin je hier ook meteen na je diploma-uitreiking mee of neem je eerst een tussenjaar? En als je een tussenjaar kiest, hoe ga je dat dan invullen?

Kies je ervoor om gelijk te gaan werken of studeren, dan zijn er nog meer vragen om te beantwoorden. Wil je op kamers of blijf je eerst thuis wonen? Als je kiest om te gaan studeren en thuis wil blijven wonen, ben je bijvoorbeeld aangewezen op de universiteiten en hogescholen bij jou in de buurt. Dan kun je bijvoorbeeld beginnen door uit te zoeken welke studies hier worden aangeboden. Je zou je ook kunnen oriënteren vanuit jouw vakkenpakket: welke opleidingen sluiten goed aan op de vakken waar jij eindexamen in deed? Als je al ongeveer weet wat je later wil doen, kun je simpelweg uitzoeken welke studie nodig is voor dat beroep.

Er is ook een andere manier om het vraagstuk van jouw toekomstplannen aan te vliegen en die heeft onze voorkeur: je zoektocht beginnen bij jezelf. Wat zijn jouw talenten? Waar haal jij voldoening uit? Wat drijft jou? Hoe werk je samen met anderen? Uit de combinatie van de antwoorden op deze vragen komen beroepen naar voren die precies passen bij wie jij bent. Met zo’n beroep is de kans meteen stukken groter dat je dit jarenlang met veel plezier zult uitoefenen.

Ontdek wie je bent met de TMA analyse

Coachpraktijk Achterhoek helpt jongeren graag op weg via een kort loopbaantraject dat uitgaat van de drijfveren en talenten die hierboven werden benoemd. Het kan al lastig zijn om van jezelf te weten wat je talenten zijn en wat je drijft. Het wordt al helemaal lastig als je ook nog de koppeling moet maken naar een beroep of studie. Daarbij komt dat je veel eigenschappen hierbij waarschijnlijk over het hoofd ziet, omdat je zelf niet meteen inziet dat ze erg nuttig kunnen zijn voor je loopbaan. Kijk je bijvoorbeeld alleen naar wat je goed kan, of heb je er ook bij stilgestaan of je introvert of extravert bent? Ben je stressbestendig en kun je goed overzicht houden? Vind je het fijn om van anderen duidelijke opdrachten te krijgen of neem je liever zelf de leiding?

Dit korte traject voor jongeren bij Coachpraktijk Achterhoek begint met de TMA analyse. Uit die analyse blijkt hoe je scoort op 53 verschillende competenties. De uitslag bespreken we na in minimaal één sessie. Is die sessie genoeg om jou op weg te helpen? Dan kun je zelf met deze nieuwe inzichten op zak overwogen toekomstplannen maken. Heb je daar liever wat extra begeleiding bij, dan wordt het traject uitgebreid tot maximaal vijf sessies. Naast het bespreken van de uitslag van de TMA analyse kunnen we dan bijvoorbeeld samen op zoek gaan naar beroepen die hier goed op aansluiten. Van die beroepen kun je vervolgens uitzoeken welke studies daar eventueel voor nodig zijn. De coach kan je helpen om daaruit te kiezen, maar dat kun je op dit punt misschien ook zelf doen.

Plan een kennismaking in

Een loopbaantraject bij Coachpraktijk Achterhoek begint met een vrijblijvende kennismaking. Daarbij bespreken we waar jij tegenaan loopt en leer je de coach wat beter kennen. Is er een klik? Dan kunnen we het traject zelf inplannen. Jongeren tot en met dertig jaar kunnen het traject met de TMA analyse voor een speciaal lager tarief volgen doordat Coachpraktijk Achterhoek erkend is door Kickor. Voor wie ook dit niet haalbaar is, bestaat de mogelijkheid om het traject via Stichting Veida te laten vergoeden. Deze stichting heeft als doel om loopbaan- en studiekeuzebegeleiding toegankelijk te maken voor alle jongeren in de Achterhoek.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of gelijk een kennismaking inplannen? Neem dan contact met ons op!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek