Zo maak je tijdens je tussenjaar de juiste studiekeuze

Het maken van de juiste studiekeuze is voor veel jongeren die op het punt staan de middelbare school te verlaten een hele klus. Je kiest niet alleen voor een studie maar ook voor je toekomstige carrièremogelijkheden. Dat je het als 16-, 17- of 18-jarige lastig vindt om vooraf te bepalen wat je de rest van je leven wil doen, is niet moeilijk voor te stellen. Wanneer je hier echt niet uit komt, kun je overwegen om een tussenjaar te nemen. Hoe je zo’n tussenjaar op een constructieve manier inricht, vertel ik je in deze blog.

Tussenjaar, gekozen of noodgedwongen

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een tussenjaar zou kunnen kiezen. Misschien weet je nog niet wat je wil doen en wil je niet overhaast kiezen. Misschien wil je niet hoeven lenen en ga je daarom liever eerst een jaar werken voor je aan je opleiding begint. Daarnaast kan het natuurlijk dat je er even een jaar tussenuit wil na het afronden van de middelbare school, bijvoorbeeld om te reizen.

Een tussenjaar is echter niet altijd gepland. Veel jongeren beginnen overhaast aan een studie die bij nader inzien toch niet helemaal bij hen paste, om welke reden dan ook. De studie kan te moeilijk zijn of juist te makkelijk, je merkt dat je de vakken niet leuk vindt of je kunt door persoonlijke omstandigheden niet verder gaan. Gemiddeld één op de drie studenten haakt af in het eerste jaar van de opleiding en moet daarom vaak noodgedwongen een tussenjaar nemen voordat een eventuele andere opleiding van start kan gaan.

Tot slot is het ook begrijpelijk dat je door de coronacrisis liever een jaar wacht voor je aan je nieuwe opleiding begint. Door de maatregelen is studeren toch heel anders geworden dan jij het je waarschijnlijk had voorgesteld. Ook kan het natuurlijk zijn dat je deel uitmaakt van de risicogroep en het daarom niet verstandig vindt om nu te beginnen.

Hoe vul je je tussenjaar in?

Het klinkt misschien fijn, een jaartje vrij om even alleen maar te doen waar jij zin in hebt, maar over het algemeen is dat niet goed voor je. Voordat je definitief besluit om een tussenjaar te nemen, kun je het best een plan maken waarin je vastlegt wat je tijdens het tussenjaar gaat doen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er een jaar aan je voorbij gaat waarin je wellicht lol hebt gehad, maar niet dichterbij het maken van een goede studiekeus bent gekomen. Daarnaast kan het, na een jaar zonder structuur, lastig voor je zijn om weer terug te gaan naar het studieritme. Daarom is het ontzettend belangrijk om vooraf na te denken over het invullen van je tussenjaar.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen:

  • Werken, fulltime of part time. Hierdoor behoud je een normaal ritme, doe je werkervaring op en pak je verantwoordelijkheid. Het salaris is mooi meegenomen, dit stelt je in staat om naast je baan leuke dingen te doen of om te sparen voor je vervolgstudie.
  • Vrijwilligerswerk, in Nederland of tijdens een reis in het buitenland. Je zet je in voor een doel dat jij belangrijk vindt en doet hierbij mensenkennis en werkervaring op.
  • Een reis maken. Je leert andere culturen kennen en om je ook ver van huis zelfstandig te redden. Tijdens je reis kun je je focussen op nieuwe indrukken en ervaringen, maar je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen, tijdelijk te werken of lessen te volgen bij een buitenlandse school.
  • Een weloverwogen studiekeuze maken. Door open dagen te bezoeken, proefstuderen, je grondig in te lezen en advies in te winnen vind je de studie die het best bij je past én bereid je je goed voor op het aankomend schooljaar.

Na je tussenjaar

Hoe je je tussenjaar ook invult, vergeet niet om aan je toekomst te denken. Wanneer je een gedwongen tussenjaar hebt genomen door uitval bij een andere studie of het tussenjaar neemt omdat je nog geen keuze had kunnen maken, is het heel belangrijk om hier zorgvuldig over na te denken. Studiekeuzecoaching kan je hierbij helpen. Tijdens een dergelijk coachingtraject helpt een professionele coach je bij het vinden van de studie die het best bij je past en bij het zetten van de juiste stappen.

Bij Coachpraktijk Achterhoek bestaat een studiekeuzetraject uit een kennismakingsgesprek waarin we jouw vraag in kaart brengen, een aantal tests die je online kunt invullen en vier coachinggesprekken. Dit alles zorgt voor goede inzichten die ervoor zorgen dat je de studie kiest die het best bij je past, zodat je na je tussenjaar vol goede moed aan je toekomst kunt gaan werken. Wil je een keer kennismaken? Stuur gerust een berichtje!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen