Van je stressklachten af met deze drie stappen

stressklachten af csr coach

Wanneer mensen aan de bel trekken en hulp vragen om met hun stressklachten om te gaan, hebben ze hier vaak al lange tijd last van. Pogingen om er zelf iets aan te doen hadden weinig effect of werkten maar voor korte tijd. Soms heeft men zelfs al eens professionele hulp gezocht, maar kwamen de stressklachten na verloop van tijd toch weer terug. Je kent ongetwijfeld iemand die dit is overkomen en misschien herken je jezelf hier wel in. In deze blog lees je waarom stressklachten steeds weer terugkeren én leggen we uit hoe je er voorgoed mee kunt afrekenen.

Waarom stressklachten steeds terugkeren

Het antwoord op de vraag waarom je toch steeds weer overspannen raakt, is eigenlijk heel simpel. Stressklachten ontstaan wanneer je jezelf overvraagt. Wanneer je dit langdurig doet, raak je overspannen of zelfs burn-out. Wat mensen dan vaak doen, is de klachten die hierdoor ontstaan bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan slaappillen tegen slapeloosheid, meer alcohol drinken tegen het piekeren en het afzeggen van sociale activiteiten omdat je er geen energie meer voor hebt. Dat helpt misschien even, maar daarmee pak je alleen de symptomen aan en niet de oorzaak van het probleem. En daardoor zullen de klachten aanwezig blijven, tot je het écht anders aanpakt.

Datzelfde geldt voor mensen die uitvallen door een burn-out, waarbij ze ineens helemaal niets meer kunnen als gevolg van langdurige overspanning. Het hersteltraject begint vaak eerst thuis, om uit te kunnen rusten. Daarna worden de werkzaamheden langzaam weer opgebouwd. Wanneer er echter niets wordt veranderd aan de werkzaamheden zelf, of de omstandigheden waaronder die plaatsvinden, is de kans groot dat je opnieuw uitvalt. Ook het kijken naar je eigen gedrag is daarbij heel belangrijk. Het voorgoed aanpakken van stressklachten vereist dan ook dat je de oorzaak en je gedrag onder de loep neemt en structurele veranderingen doorvoert die de kans op een terugval verkleinen.

De drie fasen van Chronische Stress Reversal

Coachpraktijk Achterhoek werkt met de CSR methode en is hier ook voor gecertificeerd. CSR staat voor Chronische Stress Reversal en houdt in dat stressklachten op drie niveaus worden behandeld en dat in drie fasen wordt gewerkt. Door te coachen op lichamelijk, psychisch en gedragsniveau worden stressklachten grondig aangepakt en de drie fasen van de CSR methode zijn erop gericht om je te laten herstellen, de oorzaak van je stressklachten aan te pakken en jou de tools te geven waarmee je een terugval voorkomt.

Fase 1: Roofbouw stoppen & Fysiek herstel

In deze fase staat je herstel centraal. Je leert om dit op een gezonde manier te doen en je werkt samen met je coach aan het normaliseren van je herstelvermogen. Veel slapen is een belangrijk onderdeel van je herstel, maar het is ook de bedoeling dat je op andere manieren leert ontspannen en dat je gaat wandelen. Daarnaast worden de oorzaken van je stress waar mogelijk weggenomen of op een veel lager pitje gezet tijdens deze fase.

Fase 2: Reserves aanvullen & Zelfmanagement

Wanneer je wat verder bent in je herstelproces en er ruimte is om over je re-integratie na te denken, ga je deze fase in. Je blijft verdergaan met het herstel dat tijdens de eerste fase centraal stond, maar je gaat ook de signalen van je lichaam leren kennen die erop wijzen dat je een stap terug moet zetten of iets op een andere manier moet aanpakken. Ook gaan we samen je re-integratie voorbereiden.

Fase 3: Re-integreren & Conditieopbouw

Tijdens deze fase ga je onder begeleiding langzaam weer enkele taken oppakken. Dit doen we zorgvuldig en gecontroleerd, de hoeveelheid en intensiviteit van je taken bouwen we samen op. Daarnaast is er veel aandacht voor het voorkomen van een terugval. We werken samen aan je zelfmanagement en zorgen dat je de tools in handen hebt om zelf tijdig in te grijpen wanneer je merkt dat het toch teveel wordt. Tot slot werken we samen toe naar het moment waarop je het traject met je coach kunt afronden.

Stresscoaching door Coachpraktijk Achterhoek

Wil je voorgoed afrekenen met je stressklachten en spreekt het werken met de CSR methode je aan? Neem dan contact op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen bij Coachpraktijk Achterhoek. Samen kijken we wat jij nu nodig hebt om met je stressklachten om te gaan en of je een klik hebt met één van onze coaches. We staan voor je klaar.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek