Loopbaancoaching door je werkgever laten vergoeden? Zo pak je dat aan!

Loopbaancoaching is een investering in jezelf, een investering die de toekomst die jij voor ogen hebt realistischer maakt. Wist je echter dat deze investering bij zo’n 40% van alle loopbaantrajecten door werkgevers wordt gedaan? Als werknemer ben jij namelijk niet de enige die baat heeft bij jouw loopbaantraject. Ook jouw werkgever ondervindt hier de voordelen van. Daarom is het helemaal niet zo gek om hem of haar te vragen om een loopbaantraject voor jou te vergoeden. In deze blog lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Allereerst: denk na over wat je wil delen

Er zijn vele verschillende redenen om voor loopbaancoaching te kiezen. Misschien heb je nu een goede baan, maar heb je het gevoel dat je veel meer kunt en mis je uitdaging in je huidige functie. Misschien past je huidige baan niet goed bij je, maar weet je ook niet echt wat dan wél bij je past. Of misschien is je huidige baan door privéomstandigheden niet meer zo geschikt voor jou, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen of omdat je door toenemende mantelzorgtaken te veel stress ervaart.

Bij sommige redenen om een loopbaantraject aan te gaan is het niet onvoorstelbaar dat je deze liever niet deelt met een werkgever. Bedenk daarom voorafgaand aan het gesprek met je werkgever welke informatie je wel en niet wil delen. Onthoud daarbij dat je niet verplicht bent om alles te vertellen. Het volstaat ook prima wanneer je aangeeft dat je door persoonlijke omstandigheden moeite hebt om optimaal te presteren binnen je huidige functie en dat je daarom de ondersteuning van een loopbaancoach wil inzetten.

Wat levert een loopbaantraject je werkgever op?

Tevreden werknemers zijn een cruciaal onderdeel van een goed functionerend bedrijf. Wanneer je een loopbaantraject door je werkgever wil laten vergoeden, doe je er goed aan om ook de voordelen voor je werkgever uit te lichten. Wanneer je het gevoel hebt dat je beneden je niveau presteert, kun je bijvoorbeeld aangeven dat een loopbaancoach je kan helpen om de verdieping te zoeken die bij je past. Dat maakt niet alleen dat jij met meer plezier naar je werk gaat, maar de kans is daarbij ook aanwezig dat je op verrassende nieuwe terreinen waardevolle bijdragen gaat leveren.

Vraag je het loopbaantraject aan omdat je veel stress ervaart en je je werk daardoor of door lichamelijke klachten niet meer goed aankunt? De loopbaancoach helpt je bij het vinden van een nieuwe of aangepaste functie die aansluit op wat er wel en niet mogelijk is binnen je situatie. Daarmee verklein je de (in dit geval zeer reële) kans op verzuim of zelfs volledige uitval door overbelasting. Dat is niet alleen in jouw belang, maar ook in dat van je werkgever. Voel je tijdens het gesprek met je werkgever vrij om dit ook duidelijk aan te geven. Het is ten slotte belangrijk dat je werkgever niet alleen de voordelen, maar ook de noodzaak en urgentie gaat inzien.

Probeer mee te denken met je werkgever, jullie staan er samen voor

De reden waarom jij een loopbaantraject wil aanvragen is niet alleen jouw probleem, maar ook dat van je werkgever. Jullie hebben allebei baat bij een oplossing voor dit probleem, die je door middel van loopbaancoaching kan vinden. Kortom, jullie hebben hetzelfde doel voor ogen, maar mogelijk zul je je werkgever wat meer moeten ondersteunen bij het vinden van de juiste weg. Je werkgever kan bijvoorbeeld vanuit financiële grond twijfelen over het aanbieden van een vergoeding. Daarin kun je met hem of haar meedenken. Afhankelijk van je situatie en contract kan loopbaancoaching bijvoorbeeld worden gefinancierd vanuit het budget binnen je Persoonlijk Ontwikkelplan (POP), vanuit je persoonlijk keuzebudget, als onderdeel van een re-integratietraject of vanuit een ander budget waar al afspraken over bestaan. Bij sommige functies zijn dergelijke budgetten zelfs vastgelegd in de CAO, dus het is zeker de moeite waard om dit even te controleren.

Kom je niet in aanmerking voor vergoedingen vanuit bovengenoemde budgetten of maakt jouw organisatie hier überhaupt geen gebruik van? Dat kan een kwestie zijn van onwil of onmacht, maar de kans bestaat dat dit tijdelijk is. Wanneer je werkgever je verzoek afwijst kun je altijd aangeven dat je er over een paar weken of een maand nog eens op terugkomt. Is de vergoeding dan nog steeds geen optie? Je kunt ook voorstellen om de kosten te delen.

Laat de coach je helpen

Als je na het gratis intakegesprek concludeert dat je met onze coaches verder wil gaan, kijken we samen hoe we de aanvraag bij je werkgever het best kunnen aanvliegen. Neem contact op om vrijblijvend een gesprek met ons in te plannen!

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen