Waarom elke organisatie met talentontwikkeling aan de slag moet gaan

talentontwikkeling achterhoek

Het aantrekken en behouden van talent zijn twee van de grootste uitdagingen voor veel organisaties. Bij het behouden van talent speelt talentontwikkeling, ook wel bekend als talent management, een belangrijke rol. Maatwerk is daarbij essentieel, omdat talenten verschillen van vaardigheden. Het is heel goed mogelijk dat medewerkers met dezelfde functie grote verschillen vertonen in talent. In deze blog willen we je meer vertellen over talentontwikkeling, talent management en hoe jouw organisatie hiermee aan de slag kan gaan om persoonlijke groei te stimuleren.

Het belang van talentontwikkeling

Elke generatie verschilt op bepaalde punten van de voorgaande generaties. Jongere generaties hechten steeds meer belang aan het benutten en ontwikkelen van hun talenten. Met name Millennials stellen groei- en ontwikkelingsmogelijkheden als een belangrijke voorwaarde bij het zoeken naar een baan. Wanneer organisaties deze mogelijkheden onvoldoende bieden, is de kans groot dat medewerkers gaan kijken naar andere banen waarin wel aan deze behoefte wordt voldaan. Vooral in tijden van personeelstekort is het behouden van tevreden medewerkers net zo belangrijk als het aantrekken van nieuw personeel. Het bieden van kansen om talenten verder te ontwikkelen is daarom een cruciaal onderdeel van beide uitdagingen.

Vaak denken organisaties bij de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers alleen aan het aanleren of verbeteren van vaardigheden die direct verband houden met het werk dat zij doen. Hoewel dit belangrijk is, is dit niet hetzelfde als talentontwikkeling of talent management. Bij talentontwikkeling ga je actief op zoek naar de natuurlijke talenten van medewerkers en onderzoek je hoe deze verder kunnen worden ontwikkeld en op welke manieren ze kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf zelf.

Ontdek de talenten binnen jouw team

De eerste stap bij talentontwikkeling is in gesprek gaan met je medewerkers. Je weet wat hun functie inhoudt en aan welke criteria ze moesten voldoen tijdens het sollicitatieproces, maar je hebt mogelijk nog weinig inzicht in hun talenten. Soms weten medewerkers zelf niet eens goed waar hun talenten liggen. Het is aan jou om samen met hen op ontdekkingstocht te gaan. Tijdens deze gesprekken kun je bijvoorbeeld vragen wat ze het leukst vinden aan hun baan, hoe ze de toekomst zien, waar hun passies liggen en waar ze graag mee aan de slag zouden willen gaan. Vaak krijg je een completer beeld als je deze vragen ook stelt aan collega’s waarmee je medewerker nauw samenwerkt.

Professionele begeleiding rond talentontwikkeling

Als je merkt dat het lastig is om de talenten binnen je team in kaart te brengen, kun je overwegen om hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld Coachpraktijk Achterhoek maakt gebruik van de TMA Talentenanalyse om talenten en drijfveren te achterhalen. Medewerkers vullen zelfstandig een vragenlijst in, wat resulteert in een rapport dat vervolgens wordt besproken tijdens een sessie met een loopbaancoach. De TMA Talentenanalyse gaat verder dan alleen het identificeren van talenten en geeft ook inzicht in de mate waarin deze talenten verder ontwikkeld kunnen worden en welke werkomgeving en leerstijl het beste bijpassen.

Coachpraktijk Achterhoek biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van talentontwikkeling en persoonlijke groei. Zo kan de TMA Talentenanalyse en de bijbehorende sessie worden aangeboden aan individuele medewerkers. Desgewenst kan dit worden uitgebreid tot een traject van meerdere sessies, waarbij de TMA Talentenanalyse altijd centraal staat. Ook kan de TMA Talentenanalyse worden gebruikt als een teamtraining. Elk teamlid vult vooraf de TMA Talentenanalyse in en bespreekt dit individueel met een coach, waarna een teamrapportage wordt opgesteld. Deze rapportage vormt de basis voor één of meerdere teamsessies, waarin de rapportage met het team wordt besproken. Vervolgens wordt er aan de hand van gerichte groepsopdrachten gewerkt met de inzichten uit de rapportage.

Aan de slag!

Zodra je zicht hebt in de talenten binnen je team en hoe je medewerkers deze verder kunnen ontwikkelen, is het tijd om aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat er een concreet plan komt en bied je medewerkers de tijd en eventuele middelen die ze nodig hebben om dit plan daadwerkelijk uit te voeren. Plan regelmatig momenten in om de voortgang te bespreken, zodat het plan niet op de achtergrond verdwijnt. Heeft een medewerker alle stappen in het plan afgerond? Ga dan samen op zoek naar manieren waarop hij of zij de nieuwe kennis en vaardigheden kan inzetten en naar nieuwe ontwikkeluitdagingen. Loopt de uitvoering van het plan niet soepel? Controleer dan of de medewerker voldoende mogelijkheden heeft om aan het plan te werken en welke andere omstandigheden mogelijk van invloed zijn. Het kan nodig zijn om de werksituatie of het plan zelf aan te passen.

Wil je meer weten over talentontwikkeling, talent management en hoe Coachpraktijk Achterhoek jouw organisatie kan ondersteunen in persoonlijke groei van medewerkers? Neem gerust contact op.

Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd op 15 november 2022 en aangepast op 20 juni 2023.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen