Weet jij wanneer je roofbouw pleegt? Dit zijn de signalen

roofbouw stress

Roofbouw, je hebt die term vast al vaker gehoord. De term komt oorspronkelijk uit de landbouw, waar het betekent dat men onverstandig omgaat met landbouwgrond. Dit zorgt ervoor dat de landbouwgrond niet meer in staat is om net zo goed te produceren als in het verleden. In de mijnbouw betekent het dat men voorzichtig moet zijn met de hoeveelheid grondstoffen die men weghaalt, want wanneer teveel wordt weggehaald bestaat het risico dat de groeve instort. Het is dan ook geen wonder dat de term roofbouw ook vaak wordt gebruikt om fysieke of mentale uitputting bij mensen te beschrijven.

Hoe weet je wanneer je roofbouw pleegt?

Wanneer we het over roofbouw hebben, doen we dat vaak in de verleden tijd. Wanneer iemand een punt heeft bereikt waarop hij of zij niet verder kan, zeggen we dat diegene jarenlang roofbouw heeft gepleegd. Eigenlijk had diegene al veel eerder aan de bel moeten trekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak herken je de signalen pas wanneer het te laat is. Daarom is het belangrijk om meer bewustzijn te creëren rondom roofbouw, zodat mensen de signalen op tijd herkennen en kunnen ingrijpen voor ze gedwongen worden om te stoppen, bijvoorbeeld door een burn-out.

Niet kunnen ontspannen

Wanneer je roofbouw pleegt, lukt het je niet goed om te ontspannen. Je blijft vastzitten in de actiemodus. Je kunt haast niet stoppen met werken en op de momenten waarop je niet aan het werk bent, ben je er wel over aan het piekeren. En al zou je je kunnen ontspannen, dan maakt dat weinig uit, want je hebt nergens zin in, ook niet in dingen die je normaal leuk vindt. Daarnaast heb je de energie er simpelweg niet voor.

Lichamelijke klachten

Je bent niet alleen mentaal gespannen, maar ook fysiek. Je staat in de survivalmodus, waardoor je spieren vaak gespannen zijn. Daardoor krijg je hoofdpijn, spierpijn en/of rugpijn. Door verschillende oorzaken slaap je slecht, bijvoorbeeld omdat je door je gepieker niet in slaap kunt vallen, maar ook omdat je ’s nachts vaak wakker wordt. Dit is vervolgens één van de redenen waarom je weerstand lager is terwijl je roofbouw pleegt, wat ervoor zorgt dat je vaker ziek wordt.

Je brein werkt niet meer mee

Concentratieproblemen zijn een veel voorkomend signaal van roofbouw. Je vergeet dingen sneller en maakt meer fouten in je werk. Het helpt niet dat je in deze staat ook een korter lontje hebt dan normaal, waardoor je veel minder kunt hebben en sneller aangebrand bent.

Hoe kun je roofbouw voorkomen?

Roofbouw betekent dat je op een onverantwoorde manier met jezelf omgaat. Je gaat voorbij je eigen grenzen en dat zorgt ervoor dat je schade aanricht. Hierdoor kun je in een burn-out belanden, waar je niet zomaar vanaf bent, net zoals dat landbouwgrond waarop roofbouw wordt gepleegd niet zomaar weer goed kan produceren. De beste manier om roofbouw te voorkomen is dan ook om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent genoeg slapen, gezond eten, regelmatig bewegen, elke dag even naar buiten gaan en voldoende tijd nemen voor ontspanning. Daarnaast is het verstandig om maar één ding tegelijk te doen en buiten werktijd niet aan je werk te denken. Merk je dat je vermoeid raakt of constateer je andere signalen van roofbouw? Neem dit dan serieus en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag om erger te voorkomen.

Je constateert dat je roofbouw pleegt, wat nu?

Nu je weet wat de signalen zijn van roofbouw, weet je waar je bij jezelf en anderen op moet letten. Je weet hoe je roofbouw voorkomt, maar wat nou als je hebt geconstateerd dat het al te laat is? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Wanneer je eenmaal bezig bent roofbouw te plegen, is het lastig om daar zelf mee te stoppen. Een coach kan je hierbij helpen. Coachpraktijk Achterhoek is CSR-gecertificeerd, wat betekent dat we graag werken met de CSR-methode. CSR staat voor Chronische Stress Reversal en is een methode die stress op drie verschillende niveaus aanpakt en in drie fasen werkt. Door deze grondige werkwijze is het mogelijk om duurzaam met je stressklachten af te rekenen en te voorkomen dat deze terugkeren.

Wil je meer weten over de CSR-methode en wat Coachpraktijk Achterhoek voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen