Werkgeluk is soms een lastig thema. In de ideale wereld gaan we allemaal elke dag vol enthousiasme naar ons werk, waar we ons acht uur lang uitstekend vermaken. In de praktijk zal bijna niemand zijn of haar werk zo ervaren. De tegenpool van dit ideaalbeeld zijn de banen waar men met tegenzin naartoe gaat, waar bijna per minuut wordt afgeteld naar het eind van de werkdag, waarna mensen de rest van de avond thuis tegen hun volgende werkdag opzien. Dat komt helaas wel af en toe voor.
De wereld is echter een stuk minder zwart-wit dan dit. Er ligt heel veel tussenin. Misschien vind je je werk op zich best leuk, maar heb je toch een knagend gevoel dat het beter kan, dat je meer uit je loopbaan kan halen. Misschien ging je vroeger met plezier naar je werk, maar is dat door bepaalde veranderingen nu minder geworden. In dit soort situaties hoef je niet op zoek te gaan naar een nieuwe baan, maar is het wel belangrijk om uit te zoeken hoe het beter kan: hoe jij meer werkgeluk kunt ervaren.
Verander de wereld, begin bij jezelf
We zijn geneigd om vooral naar externe factoren te kijken wanneer we onder woorden willen brengen waarom we niet helemaal gelukkig zijn in ons werk. Vervelende collega’s, moeilijke klanten, lange werkdagen, saaie werkzaamheden, het zijn allemaal dingen die buiten onszelf liggen en waarvan we het gevoel hebben dat ze ons overkomen. Soms ligt hier inderdaad de bron van het probleem en zul je hier iets mee moeten doen, maar vaker nog heeft je gebrek aan werkgeluk ook iets te maken met wie jij bent.
Wanneer je functie niet goed past bij wie jij bent, wat jij belangrijk vindt en waar je talenten liggen, is het geen wonder dat je weinig plezier haalt uit je werk. Wees daarom eerlijk tegen jezelf en denk eens goed na over waar de bron van jouw probleem nou écht kan liggen. Zijn je klanten echt zo lastig, of ben jij nou eenmaal wat introverter en ben je veel liever zelfstandig aan het werk in plaats van samen met anderen? Is je baan nou echt zo vervelend, of is het probleem dat jij inhoudelijk niet genoeg wordt uitgedaagd en daardoor in een sleur bent beland?
Leer jezelf kennen
Het kan erg lastig zijn om zelf de vinger op de zere plek te moeten leggen. Coachpraktijk Achterhoek maakt daarom graag gebruik van de TMA Talentenanalyse. Dat is een goed gefundeerde methode waarbij je eerst zelf een test invult, waarna je de resultaten met een van onze coaches bespreekt. Uit de TMA Talentenanalyse komt naar voren hoe je op verschillende deelgebieden scoort en waar jouw drijfveren en talenten liggen. Het mooie aan deze methode is dat het niet uitmaakt in welke sector of functie je werkzaam bent; het gaat hier niet om de kennis, ervaring en vaardigheden waar je over beschikt, maar over je persoonlijkheid en wat jij belangrijk vindt in het leven.
Uit de analyse kunnen talenten naar voren komen waar je wel over beschikt, maar nu nog niets mee doet. Wanneer je het ontbreken van uitdaging in je huidige functie als een probleem ervaart, zou je naar mogelijkheden kunnen zoeken om die onbenutte talenten verder te ontwikkelen en in je werk te gaan gebruiken. Wanneer blijkt dat je meer of juist minder behoefte hebt aan sociale interactie in je werk kun je samen met je leidinggevende kijken of jouw takenpakket hierop kan worden aangepast. Met de inzichten uit de TMA Talentenanalyse kun je gericht aan de slag met het vergroten van je werkgeluk.
Samen werken aan jouw werkgeluk
Ben je benieuwd hoe je je werkgeluk in je huidige functie kunt vergroten? Coachpraktijk Achterhoek helpt je graag verder in jouw zoektocht door middel van de TMA Talentenanalyse. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.