Zo bereid je je goed voor op je studiekeuze

studiekeuze voorbereiden

Als student word je gedwongen om steeds eerder te kiezen welke opleiding je wil doen. Het maken van een goede studiekeuze is niet altijd even gemakkelijk. Vaak kom je er pas als je een opleiding gaat doen achter of het écht bij je past.

Een aantal tips om een goede keuze te maken;

Wat wil je?

Welke kant wil je eigenlijk op? Als je geen idee hebt, vraag dan eens aan een aantal mensen in je omgeving hoe ze jou zouden omschrijven. Wat vinden je ouders sterke punten? Wat waarderen je vriendinnen aan je? Denk zelf ook na over waar je goed in bent en plezier in hebt.

En probeer ook echt door te vragen; een antwoord als “je bent altijd vrolijk”, daar kun je niet zo veel mee als het om je studiekeuze gaat.

Je kunt ook aan ouders, familie of anderen in je omgeving die werk hebben dat jou interessant lijkt vragen of je een dagje mee mag lopen. Of vraag of ze wat willen vertellen over hun werk en opleiding, zodat je beter weet wat je te wachten staat.

Open Dagen

Het is handig om op tijd de Open Dagen te bezoeken. In november, december en januari zijn er bij veel opleidingen nog open dagen gepland, maar dat is meestal ook de tijd om je in te schrijven voor een studie. Weet je nog niet zo goed wat je wil, bezoek dan al een jaar voor je keuze verschillende scholen.
Ook kun je kijken op de volgende websites voor info over open dagen:

MBO Start – Open Dagen

HBO Start – Open Dagen

Universiteit Start – Open Dagen

Weet je niet waar je moet beginnen? Vind je heel veel dingen leuk? Of kun je door omstandigheden niet aan je droomstudie beginnen? Een studiekeuzetraject helpt je verder! In 4 à 5 sessies helpt Coachpraktijk Achterhoek je verder met het maken van een goed gefundeerde studiekeuze, die past bij wie jij echt bent.

Meer berichten

Hoe kan ik je helpen

Gabrielle kiefmann coachpraktijk achterhoek